Hertelling van alle 160.000 stemmen in provincie Flevoland

CDA bleek zo’n tien stemmen tekort te komen voor een vierde Statenzetel. Nu wil de partij een hertelling.

Stemmen tellen in de Fokker Terminal in Den Haag. 76 van de 355 gemeenten experimenteerden afgelopen verkiezingen met gecentraliseerd tellen.
Stemmen tellen in de Fokker Terminal in Den Haag. 76 van de 355 gemeenten experimenteerden afgelopen verkiezingen met gecentraliseerd tellen. Foto Lex van Lieshout/ANP

De bijna 160.000 Flevolandse stemmen in de Provinciale Statenverkiezingen worden opnieuw geteld. Daartoe heeft de meerderheid van de Provinciale Staten van Flevoland woensdag besloten. De hertelling was aangevraagd door het CDA, dat bij het verdelen van de restzetels tien stemmen tekort kwam voor een vierde Statenzetel.

“Het verschil is heel klein”, zei CDA-statenlid Chris Schotman tegen Omroep Flevoland. “Dat was voor ons aanleiding om te vragen om een extra check op de uitslag. Om zeker te weten dat de telling klopt.” De zetel die CDA nu denkt mis te lopen is de enige zetel die Denk in deze provincie haalde.

Het besluit tot hertelling werd aangenomen met 25 stemmen voor, terwijl 16 leden tegen stemden. Het hertelling gaat zo’n tweeënenhalve week duren. De inauguratie van de nieuwe Provinciale Staten, die voor donderdag stond gepland, wordt tot na de hertelling uitgesteld.

Forum voor Democratie werd het grootste in Flevoland, daarna volgen VVD en PVV. De Christendemocraten gingen afgelopen verkiezingen van vijf naar drie zetels.

Lees ook: NRC volgde de Provinciale Statenverkiezingen in de twaalf provincies. Bekijk hier de uitslagen van de Provinciale Staten en zoek per gemeente.