Gesprekken Nederland en Australië met Rusland over MH17 begonnen

Minister Blok van Buitenlandse Zaken en zijn Australische ambtsgenoot hebben met Rusland gesproken over aansprakelijkheid bij de vliegramp.

Minister Stef Blok luistert terwijl zijn Australische ambtgenoot Marise Payne spreekt.
Minister Stef Blok luistert terwijl zijn Australische ambtgenoot Marise Payne spreekt. Foto Rick Rycroft / AP

Nederland en Australië hebben deze maand een eerste gesprek gehad met Rusland over de aansprakelijkheid bij het neerhalen van vlucht MH17 in 2014. Dat hebben minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok (VVD) en zijn Australische collega Marise Payne bekendgemaakt in Australië. Waarover gesproken is, is niet bekendgemaakt.

Lees ook: De reis die MH17-passagier Sascha had willen maken

De inhoud van het gesprek kan nog niet worden gedeeld om de “vertrouwelijkheid van het proces te waarborgen”, schrijft minister Blok aan de Tweede Kamer. Begin februari werd bekend dat het ministerie via diplomatieke kanalen contact had met Rusland over de MH17. Volgens de minister waren op dat moment de voorbereidingen hoopvol en positief.

Joint Investigation Team

Nederland en Australië hebben in mei vorig jaar Rusland aansprakelijk gesteld voor de vliegramp, waarbij 298 mensen omkwamen. Daarbij baseerden zij zich op het onderzoek van het JIT (Joint Investigation Team), een internationaal team van onderzoekers.

Rusland heeft altijd ontkend verantwoordelijk te zijn voor de Boekinstallatie waarmee het vliegtuig is neergehaald. Poetin stelt dat de resultaten van het JIT-onderzoek niet betrouwbaar zijn, omdat er geen Russische onderzoekers bij zijn toegelaten en wel onderzoekers uit Oekraïne.