Eerste cholerapatiënten Mozambique gemeld, vaccins onderweg

De Wereldgezondheidsorganisatie vreest voor een cholera-uitbraak in Mozambique en stuurt 900.000 cholera-vaccins naar het rampgebied, dat werd getroffen door orkaan Idai.

Mozambikanen staan in de rij voor voedsel in een kamp in de havenstad Beira, dat is ingericht voor de duizenden daklozen na orkaan Idai.
Mozambikanen staan in de rij voor voedsel in een kamp in de havenstad Beira, dat is ingericht voor de duizenden daklozen na orkaan Idai. Foto Mike Hutchings/Reuters

Een cholera-uitbraak is steeds waarschijnlijker in Mozambique, dat anderhalve week geleden werd getroffen door orkaan Idai. De eerste vijf gevallen van cholera zijn inmiddels bevestigd door de Mozambikaanse autoriteiten, meldt persbureau Reuters. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vreest voor een toename van besmettelijke ziektes doordat grote gebieden onder water zijn komen te staan in het Oost-Afrikaanse land.

Ter bestrijding van de mogelijke uitbraak heeft de WHO 900.000 vaccins gestuurd naar Mozambique. Onder meer in de havenstad Beira zijn drie behandelcentra voor cholerapatiënten ingericht, meldde de WHO dinsdagavond.

Hulpverleners in de behandelcentra zeggen elke dag zo’n 140 patiënten te behandelen voor diarree, een mogelijk symptoom van cholera. Volgens de plaatselijke autoriteiten vertonen zeker 2.700 Mozambikanen verschijnselen als diarree en uitdroging. Zij wijzen erop dat de bacterie zich zeer waarschijnlijk zal verspreiden.

Tien dagen na de ramp wil Mozambique weer greep op de hulpverlening krijgen. Dat leidt soms tot verwarring. Lees: Na cycloon Idai kwam de bureaucratie

De WHO zegt zich ook voor te bereiden op een fikse toename van het aantal malariapatiënten. De komende weken worden daarom 900.000 muskietennetten verspreid.

Dodental loopt op

Volgens de Verenigde Naties heeft orkaan Idai, die ook huishield in Zimbabwe en Malawi, zeker drie miljoen Afrikanen getroffen. Het officiële aantal doden staat op ruim 750, maar volgens reddingswerkers liggen de werkelijke aantallen hoger.

Dinsdag deden de VN een oproep voor zo’n 250 miljoen euro aan extra donaties. Dat geld is bedoeld voor sanitaire voorzieningen, schoon water, onderwijs en de wederopbouw van Mozambique.