Drents bouwbedrijf stapt uit windpark na bedreiging door activisten

Ook een gedeputeerde van de provincie Groningen werd bedreigd. De politie heeft een groot onderzoek geopend.

De opbouw van een windmolen in de Groningse Eemshaven. De bedreigingen hebben betrekking op een ander project.
De opbouw van een windmolen in de Groningse Eemshaven. De bedreigingen hebben betrekking op een ander project. Foto Nils van Houts/ANP

Het Drentse bouwbedrijf Avitec trekt zich terug uit een windmolenproject vanwege bedreigingen door activisten. “Dat wat u in 20 jaar heeft opgebouwd gaan wij zorgvuldig afbreken en daar nemen wij alle tijd voor”, stond in een brief die hij ontving en het Dagblad van het Noorden (DvhN) woensdag heeft gepubliceerd. Mede omdat er vorige maand al asbest was gedumpt bij een van zijn andere projecten, besloot de eigenaar van het bedrijf gehoor te geven aan de eisen van de bedreiger.

“Ik wil het risico niet lopen”, zegt Ben Timmermans in het DvhN. Zijn bedrijf was voor de klus ingeschakeld als onderaannemer van KWS. Voor zo’n 5 miljoen euro zou hij wegen aanleggen voor het transport van de molens in de gemeenten Borger-Odoorn en Aa en Hunze. Het bouwbedrijf zou zijn beslissing gerespecteerd hebben en nu op zoek zijn naar een ander bedrijf dat de opdracht wil uitvoeren.

Aangiften

Timmermans heeft aangifte gedaan bij de politie, die een grootschalig onderzoek heeft geopend, waar zo’n vijftien rechercheurs en nog eens vijftig andere politieagenten aan meewerken. Daarbij wordt ook gekeken naar de asbestdumping en naar een aantal andere bedreigingen, onder meer aan een gedeputeerde. De politie onderzoekt of er een verband bestaat tussen de zaken. “Het is opmerkelijk dat het in dezelfde tijd heeft plaatsgevonden”, zegt een woordvoerder van de politie tegen NRC. Timmermans wilde woensdag verder niet op de zaak ingaan, liet Avitec weten aan NRC.

De Groningse gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk (Ruimtelijke Ordening, D66) ontving een brief met een vergelijkbare tekst als die aan Timmermans, is te lezen op de site van het DvhN. Als de provincie niet afziet van de aanleg van een afrit die bij de bouw gebruikt zal worden, “zien wij ons genoodzaakt de verzetsdaden tegen windparken in Groningen en Drenthe naar een nog hoger niveau te brengen”, staat in de brief.

“In uw ogen zijn wij terroristen. Wij vinden van niet. Wij zijn verzetsmensen. (…) Wij gaan door tot de windparkplannen van tafel zijn, want wij realiseren dat wij zoveel te verliezen hebben dat we daardoor niets meer te verliezen hebben.”

Welke bezwaren de brievenschrijver of -schrijvers precies tegen het windpark hebben, blijkt niet uit de gepubliceerde teksten.

Onacceptabel

De bedreigingen zijn “onacceptabel”, schrijft de politie op haar site. “In Nederland kennen wij vrijheid van meningsuiting en het recht om te demonstreren maar dat mag nooit zo ver gaan dat er strafbare feiten worden gepleegd.” Wie meer weet, wordt opgeroepen zich te melden.

Windpark De Drentse Monden en Oostermoer zal bestaan uit 45 windmolens. De bouw gaat gewoon door, laat de directeur van het park woensdag weten. “Het is vooral spijtig voor de regionale economie. De bouw van het windmolenpark voorkomen actievoerders hiermee niet, maar ze schaden wel het regionale bedrijfsleven.” Deze zomer moet de eerste turbine stroom gaan leveren.