Brieven

Dit was juist wél de Baudet waarop velen stemden

Deze man zien we toch al jaren als iemand die zich bedient van grootspraak, complottheorieën verkondigt en een belangstelling heeft voor extreem-rechtse ideeën. In een maatschappij waar de welvaart groter is dan ooit vindt hij blijkbaar een groot publiek. Dat publiek probeert hij te laten geloven dat het deel uitmaakt van een superieure beschaving die ernstig bedreigd wordt door ‘anderen’ en gered kan worden door hemzelf. Melvin Schut voelt blijkbaar die dreiging ook, blijkens het gat op rechts dat hij waarneemt tegenover de geldpotjes voor linkse clubjes (Dit was niet de Baudet waarop velen stemden, 25/3). Ik zie eerder dat op rechts de partijen elkaar al jaren verdringen, terwijl er op links geen enkele partij echt voor de zwakkeren in onze samenleving opkomt. Ik hoor geen enkele lijsttrekker zich werkelijk druk maken over het tekort aan sociale huurwoningen, de slecht betaalde arbeiders die onvrijwillig zzp’er zijn geworden, de respectloze manier waarop gesproken wordt over immigranten en de prijs die laagbetaalde gezinnen gaan betalen voor de klimaattransitie. Ik walg van de retoriek van meneer Baudet. Maar de holle en harteloze discussies tussen andere politici stemmen me vooralsnog weinig optimistisch over hun vermogen om de voedingsbodem daarvoor weg te nemen.