De jacht op de restzetels is geopend

De Haagse Stemming

Coalitie en oppositie jagen op de restzetels in de Eerste Kamer, want er staat veel op het spel. Exportuitkeringen en bonussen van topmannen leiden tot gefrons en getier in de Kamer. En Wopke Hoekstra houdt de hand op de knip.

STEMMINGSWISSELING: De jacht is geopend. De nieuwe leden van de Provinciale Staten zijn dan wel gekozen, hun stem voor de Eerste Kamer hoeven ze pas in mei uit te brengen. Dat biedt kansen, want acht van de 75 zetels kunnen nog van partij wisselen. Wie nu slim rekent, kan met zijn of haar stem een andere partij aan een extra restzetel helpen. Acht jaar geleden vergaarde het Zeeuwse Statenlid Johan Robesin roem door de coalitie aan een meerderheid te helpen, nu kan het kabinet vooral verliezen. ChristenUnie, PvdA en de Partij voor de Dieren hebben namelijk gezamenlijk twee restzels te verdelen. Als de kleine Groningse Partij voor het Noorden kiest voor de PvdD, haalt die vrijwel zeker een zetel en raakt ofwel een coalitiepartij (CU) of een mogelijke gedoger (PvdA) een zetel kwijt. PvdD-senator Niko Koffeman heeft daar wel oren naar, vertelde hij NRC: “Ik ga zo meteen koffie kopen.”

AFZIEN: En er zijn verkozen Statenleden die meteen afzwaaien. Maandag, na de publicatie van de uitslagen, liet een aantal kandidaten weten hun provinciale zetels toch niet in te nemen. Zo neemt Tunahan Kuzu (Denk) niet plaats in de Zuid-Hollandse Staten en zien de meeste FvD-lijstduwers – Baudet, Hiddema en Otten – ook af van hun Statenzetels. Hun partijgenoot Annabel Nanninga liet gisteren weten haar zetel in Noord-Holland wél in te nemen. Zij krijgt het druk, want ze leidt al de Amsterdamse fractie en schuift vanaf mei ook aan in de Eerste Kamer. Misschien kan ze nog snel op cursus bij PVV’er Alexander van Hattem, die afgelopen maand in het Brabants Dagblad vertelde hoe hij dezelfde drie functies combineert: “Ik zit thuis vooral achter de laptop.”

BOOS OP BRUSSEL: Kabinet en Kamer zijn het eens, maar dat is niet genoeg om een nieuwe Brusselse richtlijn tegen te houden. Die maakt het straks voor EU-migranten mogelijk hun werkloosheidsuitkering zes maanden lang mee naar huis te nemen, twee keer zo lang als nu het geval is. In Den Haag is niemand gelukkig, zeker niet nadat Nieuwsuur onlangs onthulde dat duizenden Polen al leven van hun Nederlandse ww in hun thuisland. De kosten kunnen oplopen tot 30 miljoen euro per jaar (op een ww-begroting van 3,6 miljard), vermoedt minister Koolmees (Sociale Zaken, D66). Ook hij vindt de export-ww – dat is de officiële naam – een ‘graat in de keel’, zei hij gisteravond. Maar een Europese noodremprocedure inzetten? Dat is dan weer een stap te ver voor de minister, die toch al lijdt aan hervormingshoofdpijn.

BONUSTAAK: Hij is de hoofdpersoon in het bankiersbonussendebat: Ralph Hamers, de ING-topman wiens bonus vorig jaar tot politiek vuurwerk leidde. Een krappe minderheid van de Kamer wil nu de bonuscultuur bij banken nog verder indammen dan de bestaande bovengrens. Dus wat deed Hamers? Die besloot aan de vooravond van het debat nog maar eens van leer te trekken in de Financial Times, waarin hij zich beklaagde over “heel wat beperkingen” die Nederland oplegt, en opriep tot “een gelijk speelveld”. Zijn uitspraken stookten de oppositie gisteren alleen maar verder op. De taalvondst van de dag kwam van Kuzu (Denk): Hamers, zei hij, had “niet een bord maar de halve Biesbosch voor zijn kop”.

MILJARDENJACHT: Wat zou je doen met 11 miljard? Zo groot is de meevaller voor minister Wopke Hoekstra (Financiën, CDA), nu blijkt dat de schatkist het afgelopen jaar flink meer belastingen en premies (en een forse boete van ING – bedankt Ralph Hamers) heeft opgehaald dan verwacht. Maar om dat geld weer uit te geven aan belastingverlaging of aan grote investeringen? Dat ligt volgens Hoekstra “niet voor de hand”. Hij wil met de vrijgekomen miljarden het liefst de staatsschuld aflossen. Vakbonden, werkgeversorganisaties en het CPB zijn het alvast oneens over de besteding. Maar goed dat Hoekstra zelf al rekening houdt met “veel kopjes koffie drinken”.

QUOTE VAN DE DAG:

“U vertelt mij nu nieuws. Ik dacht dat wij daar nog over met ze in gesprek waren, maar blijkbaar hebben ze al besloten.”

Bij de Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF) was nog niet helemaal doorgekomen dat de Partij voor het Noorden níet op de OSF stemt, laat partijvoorzitter Durk Stoker merken in NRC.