Crisis lira zorgt voor flinke daling Turkse aandelenmarkt

De beurs in Istanbul daalde met 5,7 procent. Dat was het grootste verlies in één dag tijd sinds de zomer van 2016.

Foto Murad Sezer/Reuters

De aandelenmarkt in Turkije heeft woensdag het grootste verlies geleden in één dag tijd sinds de mislukte staatsgreep in de zomer van 2016. De beurs in Istanbul daalde met 5,7 procent. De belangrijkste oorzaak is een nieuwe koersdaling van de nationale munt met meer dan 2 procent. Om het verlies van de lira te beperken heeft Turkije banken opgeroepen om tegoeden in de munt aan te houden, melden bronnen aan persbureau Reuters.

Dit ongebruikelijke advies geldt tot de lokale verkiezingen van komende zondag. De Turkse president Erdogan wil voorkomen dat hij de schuld krijgt van de economische crisis in het land. Vooral de voedselprijzen zijn in de afgelopen maanden hard gestegen. Volgens Erdogan zijn “voedselterroristen” schuldig aan deze inflatie van meer dan dertig procent.

Stijging van 1.200 procent

Door de maatregel van de Turkse regering steeg een belangrijke rentetarief voor kortlopende leningen met maar liefst 1.200 procent. Volgens analisten kan deze enorme stijging niet verklaard worden door het daadwerkelijke handel in de leningen. Een bron van Reuters meldt dat deze tijdelijke maatregel bedoeld is tegen “speculatieve aanvallen” op de koersdaling van de lira. De Turkse vereniging van banken ontkent dit bericht.

Lees ook dit vragenstuk uit augustus 2018: Is de val van de Turkse lira nog te stoppen? En andere vragen

Volgens de koepelorganisatie van banken waren er voor buitenlandse banken niet voldoende lira’s voorradig voor de aankoop van dollars. Daarop heeft Turkije gehandeld, zegt Huseyin Aydin tegen Reuters.

Buitenlandse investeerders roepen de Turkse regering al langer op om de economie te hervormen. Wanneer dit niet gebeurt, dan verliezen veel Turken vertrouwen in de nationale munt en gaan buitenlandse valuta aankopen. Sinds de spectaculaire val van de Turkse lira in de zomer van 2018 - toen daalde de munt ten opzichte van de dollar met 40 procent - is het vertrouwen in de Turkse economie sterk afgenomen.

Valuta-expert Will Slaughter, specialist in opkomende markten, schrijft op Twitter dat Erdogan de buitenlandse financiers van de Turkse economie opoffert voor “kortstondige” stabiliteit van de lira. De maatregel keert zich volgens Slaughter uiteindelijk tegen de Turkse president, aangezien buitenlandse investeerders zorgen “voor een stabiele bron van financiering” voor Turkije.

Twitter avatar MilwaukeeBonds Will Slaughter In essence, Erdogan is crucifying the offshore TRY money markets (mainly populated by hedge funds and/or dedicated EMFX funds) to buy some short term currency stability that will certainly be unwound in a few days or weeks. /4
Twitter avatar MilwaukeeBonds Will Slaughter It is probably stupid to destroy the offshore money market infrastructure for this purpose (given that many participants are ultimately a stable source of finance for Turkey), but this is hardly the first dumb, counterproductive thing Erdo has done in the financial sphere. /5