Bestuur van vrouwenblad Vaticaan opgestapt na ‘sabotage’ mediachefs

De druk op het bestuur van Women Church World zou zijn toegenomen na een onthulling over seksueel misbruik van nonnen door geestelijken.

Lucetta Scaraffia, oprichter van het vrouwenblad Women Church World.
Lucetta Scaraffia, oprichter van het vrouwenblad Women Church World. Foto Domenico Stinellis/AP

Het volledig vrouwelijke bestuur van Women Church World, het vrouwentijdschrift van het Vaticaan, is opgestapt vanwege “herhaaldelijke sabotagepogingen” door de mannelijke mediachefs. Hoofdredacteur en oprichter Lucetta Scaraffia zegt tegen persbureau AP dat het Vaticaan campagne voerde om de redactie in diskrediet te brengen en “onder controle van mannen te plaatsen”. De druk vanuit het Vaticaan zou de afgelopen maand zijn toegenomen nadat de redactie in een kritisch artikel seksueel misbruik van nonnen door geestelijken aan de kaak stelde.

Women Church World is een vrouwenblad dat maandelijks als bijlage van de krant L’Osservatore Romano verschijnt. Het besluit van het redactiebestuur om op te stappen werd aanvankelijk genomen nadat de nieuwe mannelijke hoofdredacteur van L’Osservatore Romano volgens Scaraffia gezegd zou hebben dat hij het roer wilde overnemen bij het vrouwenblad. De hoofdredacteur van L’Osservatore, Andrea Monda, zou hiervan hebben afgezien nadat het bestuur van Women Church World dreigde op te stappen.

Zelf ontkent Monda dit en zegt hij dat hij het vrouwenblad altijd alle “vrijheid en autonomie” heeft gegeven. Volgens Scaraffia “gelooft het bestuur niet langer dat de voorwaarden juist zijn om onze samenwerking met L’Osservatore Romano voort te zetten”.

Misbruik nonnen

Het vertrek van het bestuur is een tegenslag voor paus Franciscus, die al enige tijd probeert om vrouwen meer invloed te geven binnen het Vaticaan. Het artikel over seksueel misbruik van nonnen door geestelijken leidde tot veel ophef. De paus erkende het probleem voor het eerst en beloofde maatregelen te nemen.

Lees ook: Paus spreekt voor het eerst openlijk over seksueel misbruik nonnen door priesters

Het opstappen van het redactiebestuur is niet het eerste incident in de mediawereld van het Vaticaan. Eind vorig jaar namen de woordvoerders van de paus nog ontslag. Vermoedelijk omdat er achter de schermen grote verschillen van mening zijn over de communicatiestrategie van het Vaticaan. De twee journalisten waren aangesteld om het Vaticaan meer bij de tijd brengen. In december werd ook al de toenmalige hoofdredacteur van L’Osservatore, Giovanni Maria Vian, ontslagen. Hij was een groot voorstander van Women Church World.