Amsterdam mag niet bouwen op locatie museumtrams

De gemeente heeft 500 woningen, een school en horeca gepland op de plek waar nu een loods staat met tientallen historische trams.

Een museumtram rijdt in maart 2018 door Amsterdam.
Een museumtram rijdt in maart 2018 door Amsterdam. Foto Ingrid de Groot/HH

De bouw van een nieuw woonblok in Amsterdam, waarvoor een depot met historische trams gesloopt zou worden, gaat niet door. De Raad van State heeft woensdag een streep gezet door de plannen van de gemeente. Volgens de hoogste bestuursrechter heeft Amsterdam onvoldoende rekening gehouden met de belangen van de vereniging die de trams beheert.

Het oordeel van de Raad van State gaat over het zogeheten Havenstraatterrein, vlak bij het voormalige Haarlemmermeerstation in Amsterdam-Zuid. Daar staat een loods die dienst doet als museum voor 75 oude trams, waarvan de oudste uit 1903 komt. De circa veertig nog rijdende trams maken vanuit het depot ook ritten over een museumspoorlijn.

De gemeente wil op het Havenstraatterrein vijfhonderd woningen, een basisschool en verschillende horecagelegenheden plaatsen. Eerst was er in het bestemmingplan ook ruimte voor de trams, maar later bleek dat de organisaties achter het museum en de spoorlijn de huur van een nieuwe loods niet kunnen betalen. Ze hadden volgens de gemeente ook geen “solide financieel meerjarenplan”. Uiteindelijk verdwenen de trams uit het bestemmingsplan. De tramorganisaties tekenden beroep aan tegen de bouwplannen.

Lees ook deze reportage over het conflict tussen de gemeente en de tramorganisaties: De ‘oude beestjes’ moeten wijken

‘Ongelofelijk’

Woensdag bepaalde de Raad van State dat de gemeente met een nieuw bestemmingsplan moet komen voor het Havenstraatterrein, waarin ze wel rekening houdt met de historische trams. Een woordvoerder van wethouder Marieke van Doorninck (Ruimtelijke Ordening, GroenLinks) zegt dat de gemeente zich nog beraadt op vervolgstappen. Tegen de uitspraak van de Raad is in elk geval geen beroep mogelijk.

Oprichter van de museumtramlijn Hans de Meij zegt tegen AT5 dat hij verbaasd is over de uitspraak van de Raad van State. “Ik had wel gedacht dat er op- of aanmerkingen zouden komen en dat het bestemmingsplan nog zou moeten worden aangepast. Maar dit, dat het compleet vernietigd is, dat gebeurt echt maar heel sporadisch. Ongelofelijk.”