5G-netwerk

(Nog) geen EU-verbod op Huawei ondanks oproep VS

De Chinese telecomgigant Huawei wordt (nog) niet verboden op de 5G-markt. De Europese Commissie wil eerst dat EU-landen de veiligheidsrisico’s van het beoogde nieuwe netwerk analyseren om zo met een gemeenschappelijke aanpak voor cyberveiligheid te komen. Met dat besluit dinsdag geeft de Commissie geen gehoor aan de oproep van de Verenigde Staten tot een ban van Huawei. De VS vrezen dat de Chinese regering via Huawei-apparatuur binnen het nieuwe, supersnelle netwerk bedrijven en instanties kan bespioneren.

„Het is essentieel dat de 5G-infrastructuur binnen de EU veerkrachtig is, en volledig beveiligd tegen technische of juridische achterdeurtjes”, zegt Europees Commissaris Andrus Ansip (Digitale Markt). De Commissie wil weten wat de meest kwetsbare factoren zijn van het 5G-netwerk. Voor juni moet dat in kaart zijn gebracht door de EU-lidstaten, daarna wordt gewerkt aan een plan van aanpak op EU-niveau.

EU-landen moeten zelf besluiten of ze bedrijven zoals Huawei van hun markt uitsluiten „vanwege nationale veiligheidsredenen”, stelt de Commissie. Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat, CDA), benadrukte vorige week tegenover NRC dat Nederland zelf een afweging zal maken over de risico’s van Huawei. (NRC)