Voetbal

Mark Wotte ontslagen als bondscoach in Marokko na mislukte olympische missie

Mark Wotte in 2017 in Rabat.
Mark Wotte in 2017 in Rabat. Foto Youssef Boudlal

De Marokkaanse voetbalbond heeft Mark Wotte (58) ontslagen. Hij was sinds 2015 bondscoach van Jong Marokko en het olympisch elftal. De ploeg van Wotte werd zondag uitgeschakeld in de kwalificatie voor het toernooi om de Afrika Cup voor spelers onder 23 jaar. Een dag later kreeg hij te horen dat hij kan vertrekken.

„Helaas is ons olympische project gisteren gestopt”, schreef Wotte maandag op Twitter.

Op het toernooi om de Afrika Cup, in november in Egypte, zijn drie tickets te verdienen voor de Olympische Spelen in Tokio (2020). De Marokkanen wilden daar dolgraag naartoe, maar Wotte bleef met zijn elftal steken in de tweede van de drie kwalificatierondes voor het Afrikaanse titeltoernooi. Congo was over twee duels te sterk.

Wotte werkte in Nederland als trainer bij onder meer ADO Den Haag, FC Utrecht, Willem II en RKC Waalwijk. Hij was ook bondscoach van Jong Oranje en technisch directeur bij Feyenoord. In het buitenland had hij clubs als Southampton, Universitatea Craiova, Al-Ahli en Ismaily onder zijn hoede. Wotte werkte tussen 2011 en 2014 als prestatiemanager van de Schotse voetbalbond. In dienst van Marokko wist hij veel talenten uit de Nederlandse competitie te verleiden om voor het Afrikaanse land te gaan spelen in plaats van voor Oranje. (ANP)