VN vragen om zeker 250 miljoen euro meer voor Mozambique

Orkaan Idai heeft tot nu toe zeker 750 slachtoffers geëist. Extra geld is snel nodig om onder meer uitbraken van cholera en malaria te voorkomen.

In het getroffen Inchope, Mozambique, worden schoolboeken te drogen gelegd in de zon.
In het getroffen Inchope, Mozambique, worden schoolboeken te drogen gelegd in de zon. Foto Tsvangirayi Mukwazhi/AP

Voor hulp aan de slachtoffers van orkaan Idai in Mozambique is de komende drie maanden zeker 282 miljoen dollar (249 miljoen euro) extra nodig. Dat stellen de Verenigde Naties, die maandag de internationale gemeenschap om financiële hulp hebben gevraagd. Het geld is volgens de VN bedoeld voor sanitaire voorzieningen, schoon water, onderwijs en wederopbouw van het Oost-Afrikaanse land.

Hoewel donaties voor de slachtoffers beginnen binnen te komen, zijn deze volgens de VN-chef voor humanitaire hulp Mark Lowcock “nog lang niet toereikend”. Unicef-directeur Henrietta Force waarschuwt dat de hulpverlening een “race tegen de klok” is. Door het gebrek aan hygiëne, het stilstaande water en ontbindende lichamen dreigt een uitbraak van ziekten zoals cholera of malaria. Zeker 1,85 miljoen Mozambikanen zijn door de orkaan getroffen, maakten de VN dinsdag bekend.

Oproepen voor de andere zwaar getroffen landen Zimbabwe en Malawi volgen binnenkort, schrijft persbureau AP. De orkaan, die anderhalve week geleden aan land kwam in de Mozambikaanse havenstad Beira, heeft tot nu toe zeker 750 slachtoffers geëist.

De autoriteiten in Beira willen tien dagen na de ramp weer greep krijgen op de hulpverlening. Maar dat leidt soms tot verwarring

De Europese Unie maakte vorige week 3,5 miljoen euro vrij voor noodhulp in de getroffen gebieden, het Verenigd Koninkrijk 22 miljoen pond (ruim 25 miljoen euro). De Verenigde Arabische Emiraten doneerden bijna 5 miljoen dollar (4,3 miljoen euro). In Nederland is tot nu toe 860.000 euro aan het Rode Kruis gedoneerd op giro 7244, aldus persbureau ANP.

“Dodental blijft stijgen”

De Mozambikaanse minister van Land en Milieu Celso Correia verwacht dat het dodental als gevolg van de orkaan nog zal blijven stijgen, doordat er nog veel vermisten zijn. In Mozambique is het aantal de afgelopen tien dagen opgelopen tot zeker 446 doden. In Zimbabwe en Malawi zijn er zeker 259 en 56 doden gevallen.

Maandag meldden de in Afrika gelegerde Amerikaanse troepen dat president Trump hulptroepen naar Mozambique gaat sturen om de hulporganisaties in de gebieden te assisteren bij het verstrekken van voedsel en medische zorg. Ook India en Zuid-Afrika doen mee aan de reddingsoperaties.

Correctie (26 maart 2019): In een eerdere versie van dit artikel werd de baas van het VN-noodhulpprogramma Mark Lowcock foutief Lowcok genoemd. Ook schreven we dat de orkaan vorige week vrijdag aan land kwam; dat was echter op vrijdag 15 maart. Beide zaken zijn hierboven aangepast.