In beeld

Vier jaar oorlog in Jemen

Deze week is het vier jaar geleden dat de gewapende interventie van Saoedi-Arabië en enkele bondgenoten in Jemen begon. De Saoediërs dachten in korte tijd de Houthi-rebellen te kunnen verslaan en de verdreven Jemenitische president Hadi weer in het zadel te hijsen. Vier jaar later duurt de oorlog echter nog altijd voort en is Jemen uitgegroeid tot het grootste humanitaire crisisgebied ter wereld.
Jemenitische vrouwen tonen met wapens hun loyaliteit aan de Houthi-rebellen in de Jemenitische hoofdstad Sana'a, januari 2018.
Foto Mohammed Huwais/AFP
De 12-jarige Fatima Ibrahim Hadi uit het noordwesten van Jemen is ernstig ondervoed. Ze weegt slechts 10 kilo, februari 2019.
Foto Khaled Abdullah/Reuters
Houthi-strijders inspecteren de schade na een luchtaanval van de coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië op het presidentiële paleis in de hoofdstad Sana’a, december 2017.
Foto Mohammed Huwais/AFP
Een man zoekt naar overlevenden in de puinhopen van een getroffen gebouw in de hoofdstad Sana’a, augustus 2017.
Foto Mohammed Huwais/AFP
Jemenieten maken graven voor kinderen die bij een luchtaanval in de plaats Saada om het leven kwamen. Ze zouden een uitje maken met een bus, toen het voertuig door een raket van Amerikaanse makelij werd geraakt, augustus 2018.
Foto AFP
Aanhangers van de verdreven president Hadi in een stelling die ze in de zuidelijke stad Taiz verdedigen tegen Houthi-rebellen, juni 2017.
Foto Ahmad Al-Basha/AFP
Een man sproeit een desinfecterend middel in een wijk van de hoofdstad Sana’a, maart 2019. Als gevolg van de oorlog en de ontwrichting die daarmee gepaard ging is het land herhaaldelijk getroffen door ernstige uitbraken van cholera.
Foto Yahya Arhab/EPA
Zakken met voedselhulp voor ontheemde Jemenieten worden uitgeladen in de provincie Hodeida, juni 2018. De havenstad Hodeida, waar sinds december 2018 een wankel bestand geldt, vormt een belangrijke schakel voor de hulpverlening aan miljoenen Jemenieten in het gebied dat door de Hourhi’s wordt gecontroleerd.
Foto Essa Ahmed/AFP
Een kind besprenkelt het graf van een familielid in de hoofdstad Sana’a met water, maart 2019.
Foto Yahya Arhab/EPA
Een werknemer van een voedingsmiddelenfabriek in Sana’a, waar onder meer chips werden gemaakt, inspecteert de schade na een Saoedisch luchtbombardement, augustus 2016. Er vielen zeker twaalf doden.
Foto Mohammed Huwais/AFP
Een ernstig ondervoed kind in de noordwestelijke provincie Hajjah wordt gewogen in een lokaal ziekenhuis, november 2018.
Foto Essa Ahmed/AFP
Kinderen in een geïmproviseerd schooltje in een huis in de zuidelijke stad Taiz, oktober 2018.
Foto Ahmad Al-Basha/AFP
Een gewapende man staat te midden van de restanten van een gebouw, waar een druk bezochte begrafenisceremonie aan de gang was, toen het werd getroffen door een luchtaanval. Daarbij vielen 140 mensen en raakten 525 mensen gewond, oktober 2016.
Foto Mohammed Huwais/AFP