Verblijfsvergunning voor Armeens gezin dat maanden in kerk schuilde

De familie Tamrazyan werd drie maanden door een marathondienst in een kerk in Den Haag beschermd.

Hayarpi Tamrazyan (zwarte trui) en haar broertje en zusje tijdens de marathondienst in Den Haag.
Hayarpi Tamrazyan (zwarte trui) en haar broertje en zusje tijdens de marathondienst in Den Haag. Foto: David van Dam

De volledige familie Tamrazyan uit Armenië heeft dinsdag een verblijfsvergunning gekregen. Dat melden Hayarpi Tamrazyan en de Protestantse Kerk Den Haag. Het gezin - bestaande uit Hayarpi, haar broer, zus en ouders - bivakkeerde drie maanden in het Haagse buurt-en-kerkhuis Bethel om niet uitgezet te worden.

Daarmee komt voor de familie een einde aan een negenjarige asielprocedure. “We hebben alle moeilijkheden samen gedragen. We hebben eindelijk een verblijfsvergunning gekregen”, schrijft Hayarpi Tamrazyan op Twitter. Het ministerie van Justitie en Veiligheid zegt dinsdagavond niet te reageren op individuele kwesties.

Lees ook: In de Bethelkerk brengt het kinderpardon verlossing

De Bethelkerk begon in oktober met een doorlopende kerkdienst om te voorkomen dat de familie uitgezet zou worden. Het ‘kerkasiel’ ging door totdat de coalitie in januari onverwacht een akkoord bereikte over een verruiming van het kinderpardon.

Daarin staat onder meer een regeling vastgelegd voor ouders van in Nederland gewortelde kinderen, en door het pardon kwam ook de familie Tamrazyan in aanmerking voor een verblijfsvergunning. Het ministerie van Justitie en Veiligheid verzekerde de familie toen al dat ze mochten blijven.