Terugkeer naar democratie

Verkiezingsuitslag Thailand wordt bij voorbaat al betwist

In Thailand claimen beide grote politieke blokken dat zij bij de verkiezingen van afgelopen zondag genoeg stemmen hebben behaald om een coalitie te vormen. De stembusgang is bedoeld om het land na vijf jaar militair bewind te laten terugkeren naar de democratie. Volkspartij Pheu Thai maakt melding van stembusfraude, die de partij Palang Pracharat van juntaleider Prayuth zou hebben geholpen. Ook zou die partij stemmen hebben gekocht.

Maandag waren de stemmen voor 350 van de 500 zetels in het lagerhuis geteld. De partij Pheu Thai, die is gelieerd aan oud-premier Thaksin Shinawatra, gaat daarin voorop. Prayuths partij heeft echter minder stemmen nodig voor een meerderheid, aangezien zij de gehele senaat controleert. Senaat en lagerhuis bepalen samen wie de premier wordt. De uitslag van de overige 150 lagerhuiszetels wordt pas op 9 mei bekendgemaakt, al komt er vrijdag een voorlopige uitslag.

Thaksin schreef maandag in een opinieartikel in The New York Times dat er met de verkiezingen was gefraudeerd. De huidige junta kwam in 2014 aan de macht, toen zij een regering aan de kant zette die geleid werd door Thaksins zus. (AP, Reuters)