Stafchef Algerijns leger: Bouteflika kan afgezet worden

Na meer dan een maand van grote protesten tegen president Bouteflika sprak generaal Salah zich uit over de kwestie.

Archiefbeeld uit 2014. Aanvankelijk kandideerde Bouteflika zich voor een vijfde termijn, maar na grote protesten zag hij af van zijn herverkiezing.
Archiefbeeld uit 2014. Aanvankelijk kandideerde Bouteflika zich voor een vijfde termijn, maar na grote protesten zag hij af van zijn herverkiezing. Foto Sidali Djarhoub/AP

De stafchef van het Algerijnse leger wil dat een grondwettelijk proces wordt gestart waarmee kan worden aangetoond dat president Abdelaziz Bouteflika (82) niet geschikt is om verder te regeren. Na meer dan een maand van grote protesten tegen president Bouteflika sprak hij zich op de Algerijnse televisie uit over de kwestie.

“Het is nodig, zelfs noodzakelijk, om een oplossing te vinden die recht doet aan de legitieme eisen van het Algerijnse volk”, aldus generaal Gaïd Salah.

Volgens Salah kan het parlement een bepaald artikel in de grondwet in werking stellen om vast te laten stellen dat president Bouteflika te ziek is om zijn functie uit te voeren. Als tweederde van het parlement hiermee instemt, kan de senaat de leiding overnemen tot de nieuwe presidentsverkiezingen. De constitutionele raad kondigde naar aanleiding van de uitspraken van Salah een bijzondere vergadering aan.

Lees ook: Vijfde termijn voor de bejaarde Bouteflika gaat de Algerijnen te ver

Verkiezingen uitgesteld

Op 18 april zou Algerije naar de stembus gaan. Aanvankelijk kandideerde Bouteflika zich voor een vijfde termijn, maar na grote protesten zag hij hiervan af. De betogers beschuldigen Bouteflika van corruptie en het oppotten van het geld dat Algerije verdient met gas. Hij zou ook onvoldoende oog hebben voor ‘gewone Algerijnen’.

De verkiezingen zijn voorlopig uitgesteld. De president heeft een nieuwe grondwet aangekondigd, waar Algerijnen in een referendum over kunnen stemmen. Tot die tijd blijft Bouteflika aan de macht. Volgens critici is het uitstel ongrondwettelijk. Zij beweren dat het een wanhopige poging van Bouteflika is om langer aan te blijven als president en ondertussen een vervanger te vinden die zijn beleid doorzet.

Bouteflika werd in 1999 verkozen tot president. Hij is sinds een beroerte in 2013 nog maar zelden in het openbaar gezien en heeft een zwakke gezondheid.