Prominente longartsen uit antirookclub gezet om ‘activistisch’ geluid

Artsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker zijn volgens Alliantie Nederland Rookvrij “te activistisch”. Dat zou niet passen bij de verbindende strategie van de koepel.

Longartsen Wanda de Kanter (rechts) en Pauline Dekker in het Slotervaartziekenhuis in 2014.
Longartsen Wanda de Kanter (rechts) en Pauline Dekker in het Slotervaartziekenhuis in 2014. Foto Evert Elzinga/ANP

Longartsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker zijn uit de Alliantie Nederland Rookvrij gezet. De koepel van tabaksbestrijders vindt de artsen te “activistisch”. Dat schrijft dagblad Trouw dinsdag.

De alliantie, een samenwerkingsverbond van ruim 150 bedrijven, gemeenten, ziekenhuizen en artsenverenigingen, richt zich op “verbinden” en “het creëren van draagvlak” en dat zou niet passen bij de werkwijze van de twee artsen. Dat zegt voorzitter van de alliantie Floris Italianer tegen Radio 1. “Wij denken dat het effectiever is om die twee strategieën naast elkaar te hebben en niet onder een koepel”.

Dekker zegt tegen Radio 1 “verrast” te zijn door het besluit. “Wij waren graag gebleven.” Volgens de longarts verschilt het tempo waarin ze verandering teweeg willen brengen. “Als artsen zien we elke dag in de spreekkamer de ellende. Twintigduizend tabaksdoden ieder jaar. Ik denk dat dat te maken heeft met onze haast.”

Preventieakkoord

Volgens de voorzitter Italianer werkt de koepel aan “diepgaande maatregelen” die onder andere hebben geleid tot het Nationaal Preventieakkoord. “Hierin staan 132 maatregelen tegen roken”, zei hij tegen Radio 1. Dekker vindt dit niet genoeg.

Zo zou ze graag zien dat accijnzen op tabak elk jaar worden verhoogd in plaats van eenmalige stijging, zoals nu is afgesproken. Ook wil ze dat het aantal verkooppunten van tabak drastisch wordt verminderd. Zowel Italianer als Dekker benadrukt hetzelfde doel voor ogen te hebben en blij te zijn met het werk van de ander. Italianer ziet nog mogelijkheden voor een eventuele samenwerking. “Onze hand is altijd uitgestoken.”

Subsidie

De Kanter en Dekker besturen samen De Stichting Rookpreventie Jeugd en de website TabakNee. KWF Kankerbestrijding zou eind vorig jaar hebben besloten de website vanaf 2019 geen subsidie meer te geven vanwege verschil van inzicht, schrijft Trouw.

In februari uitte De Kanter op haar eigen website kritiek op de drie initiatiefnemers van Alliantie Nederland Rookvrij. KWF, het Longfonds en de Hartstichting zouden in hun eigen campagnes mensen nauwelijks oproepen om te stoppen met roken. “Het lijkt dat roken alleen/ vooral door de Alliantie Nederland Rookvrij wordt opgepakt”, schreef ze. De Kanter riep de organisaties op zich in te zetten met “emotionele hard hitting campagnes” om het belang van een rookvrije generatie te tonen.

De Stichting Rookpreventie Jeugd deed samen met advocaat Bénédicte Ficq en twee longpatiënten eerder aangifte tegen tegen vier grote tabaksproducenten: Philip Morris, British American Tobacco, Imperial Tobacco en Japan Tobacco. Ficq wilde de bedrijven vervolgen voor (poging tot) moord dan wel doodslag, zware mishandeling, valsheid in geschrifte en het opzettelijk benadelen van de gezondheid. Verschillende partijen sloten zich aan, waaronder KWF Kankerbestrijding en een aantal ziekenhuizen. Het Openbaar Ministerie besloot in februari vorig jaar geen zaak te beginnen. Er waren “onvoldoende aanknopingspunten”.