(Nog) geen Europees verbod op Huawei ondanks oproep VS

Wel wil de Europese Commissie dat lidstaten nauwkeurig gaan kijken naar de risico’s die het 5G-netwerk met zich meebrengt.

Een Huawei-werknemer bij de productie van mobiele telefoons in China.
Een Huawei-werknemer bij de productie van mobiele telefoons in China. Foto Tyrone Siu/Reuters

De Europese Commissie heeft nog geen gehoor gegeven aan een oproep van de Verenigde Staten om de Chinese telecomgigant Huawei te verbieden op de 5G-markt. Wel wil Brussel dat EU-landen de veiligheidsrisico’s van het beoogde nieuwe netwerk analyseren om zo met een gemeenschappelijke aanpak voor cyberveiligheid te komen. Dat heeft de commissie dinsdag besloten. De VS vrezen dat de Chinese regering via Huawei-apparatuur binnen het nieuwe, supersnelle netwerk kan spioneren op bedrijven en instanties.

Lees ook: Wie gaat die mooie 5G-dromen betalen?

“Het is essentieel dat de 5G-infrastructuur binnen de EU veerkrachtig is, en volledig beveiligd voor technische of juridische achterdeurtjes”, zegt EU-commissaris Andrus Ansip (Digitale Markt). De commissie wil weten wat de meest kwetsbare factoren zijn van het 5G-netwerk. Voor eind juni moeten lidstaten op landelijk niveau weten wat de risicopunten zijn op het gebied van cyberveiligheid. Vervolgens gaat landen samen met de commissie werken aan een aanpak op Europees niveau.

Lidstaten moeten zelf besluiten of ze bedrijven zoals Huawei van hun markt uitsluiten “vanwege nationale veiligheidsredenen”, stelt de commissie. Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat, CDA), benadrukte vorige week in een gesprek met NRC dat Nederland zelf een afweging zal maken over de risico’s van Huawei.

Washington dreigt minder informatie te delen met Europese veiligheidsdiensten als Huawei niet geweerd wordt. De Chinese telefoonproducent zegt dat Washington geen enkel bewijs heeft geleverd voor de aantijgingen en heeft een rechtszaak aangespannen.

Elf EU-landen, waaronder Nederland, zijn van plan dit jaar nog frequenties voor 5G-internet te veilen. Zes andere Europese landen doen dat volgend jaar.