KNVB wil direct extern onderzoek naar investeerder

Overname voetbalclub FC Den Bosch wacht al acht maanden op goedkeuring van de overname door een Georgiër. De KNVB wijzigt de regels rond investeerders.

Voetbalbond KNVB gaat de regels veranderen die moeten voorkomen dat ongewenste investeerders een belang nemen in betaaldvoetbalclubs. Onderzoek naar investeerders moet sneller afgerond kunnen worden: daarvoor creëert de KNVB nadrukkelijk de mogelijkheid om onmiddellijk een extern accountantskantoor in te schakelen. Dat bevestigt Mark Boetekees, bestuurssecretaris van de KNVB, na vragen van NRC.

De regels worden veranderd naar aanleiding van de ervaringen met Kakhi Jordania, de nieuwe beoogde Georgische eigenaar van FC Den Bosch. Dit weekend werd bekend dat de licentiecommissie van de KNVB nog geen uitsluitsel kan geven over de overname van FC Den Bosch, na acht maanden onderzoek. „FC Den Bosch zit erg lang in onzekerheid”, zegt Boetekees. „Ik snap dat dit ongelooflijk vervelend is. Dat is mede de reden dat we de regels gaan aanpassen.”

Sinds deze zomer moet de KNVB vooraf toestemming verlenen als een iemand meer dan 25 procent zeggenschap wil krijgen binnen een club. De bond controleert of een investeerder zijn geld met legale activiteiten heeft verdiend en of deze voldoende middelen heeft om de financiële continuïteit van een club te waarborgen.

De controle wordt gedaan door de licentiecommissie betaald voetbal, een onafhankelijk orgaan van leden met vooral juridische en financiële expertise. Voorheen controleerde de KNVB achteraf en kon een overname niet worden tegengehouden.

Lees hier het interview met FC Den Bosch-directeur Paul van der Kraan: Nog steeds weet FC Den Bosch niet of de overname doorgaat

Omdat eind juli vorig jaar bekend werd dat de destijds 24-jarige Kakhi Jordania FC Den Bosch wilde overnemen, was de club de eerste die te maken kreeg met de nieuwe regels. De licentiecommissie deed eerst zelf onderzoek naar de achtergrond van Jordania, zoon van oud-Vitesse-eigenaar Merab Jordania. Na vier maanden besloot de commissie om alsnog accountantskantoor Grant Thornton in te schakelen voor nader onderzoek. Nu dat onderzoek is afgerond en ingeleverd, is het aan de licentiecommissie om al dan niet groen licht te geven voor de overname. Dat besluit werd afgelopen week opnieuw uitgesteld.

Een verloren seizoen

Volgens Paul van der Kraan, algemeen directeur van FC Den Bosch, duurt het onderzoek vanuit de KNVB „oneindig lang” en heeft het de club beschadigd. Hij noemt de mensen die bij de regelwijziging betrokken zijn geweest „studeerkamergeleerden die iets verzinnen wat in de praktijk niet werkt. Dit is een verloren seizoen voor FC Den Bosch. We hebben een jaar stilgestaan.”

Door de lange procedure zijn meerdere sponsoren opgestapt en is de club een ton kwijt aan juridische kosten, tien keer zoveel als in een normaal seizoen. De algemeen directeur is blij dat de regels nu worden aangepast. „Het is het enige goede aan dit hele dossier.”

Interview FC Den Bosch-directeur Paul van der Kraan pagina E10-11