Israël voert luchtaanvallen uit op Gazastrook

Het geweld tussen het Israëlische leger en Hamas is verder opgelaaid nadat maandag een raket neerkwam op een huis nabij Tel Aviv.

Een luchtaanval uitgevoerd door Israël op maandag. Het geweld laaide dinsdagnacht verder op.
Een luchtaanval uitgevoerd door Israël op maandag. Het geweld laaide dinsdagnacht verder op. Foto Adel Hana/AP

Het geweld tussen het Israëlische leger en Hamas is dinsdagnacht verder opgelaaid, ondanks de wapenstilstand die maandagavond zou ingaan. Israël heeft vijftien doelen op de Gazastrook bestookt, waaronder doelen van Hamas. Ook vanuit de Gazastrook werden raketaanvallen uitgevoerd op Israël. Dat meldt persbureau Reuters.

Maandagavond meldden de Palestijnse autoriteiten nog dat dankzij Egyptische bemiddeling een wapenstilstand tot stand zou zijn gekomen. Vanaf 21.00 uur zouden beide partijen de wapens hebben neergelegd.

Volgens Israël was het geweld een vergelding op een eerdere raketaanval op een huis nabij Tel Aviv maandag. Hierbij raakten zeven mensen gewond. Volgens Israël zat Hamas achter de aanval. Volgens Hamas gebeurde het afschieten van de raket per ongeluk. Het is uitzonderlijk dat een raket vanuit de Gazastrook zo ver reikt. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu brak zijn bezoek aan de Verenigde Staten vervroegd af, stuurde extra troepen naar de grens en heeft duizenden reservisten in staat van paraatheid gebracht.

Volgens de Israëlische krant Haaretz hebben scholen in Gaza en Israël in de buurt van de grens hun deuren dinsdag gesloten.

Lees ook dit portret van Benny Gantz, Israëlische kandidaat-premier: Deze oud-generaal kan Netanyahu verslaan

Verkiezingen

Het oplaaiende geweld komt op een gevoelig moment. In Israël zijn op 9 april verkiezingen en Netanyahu hoopt op een vijfde termijn als premier. Zijn belangrijkste tegenstander, oud-generaal Benny Gantz, verwijt Netanyahu niet hard genoeg op te treden tegen Hamas.

Gantz was stafchef van het leger tussen 2011 en 2015 en voert campagne met een militaire operatie die hij in 2014 leidde op de Gazastrook. Tegen Gantz loopt in Nederland een rechtszaak. Volgens de Nederlandse Palestijn Ismail Ziada is hij samen met oud-luchtmachtcommandant Amir Eshel aansprakelijk voor de dood van zes familieleden bij een bombardement in Gaza. Israël beweert dat de aanval gericht was op leden van Hamas.

Golanhoogvlakte

Maandag ondertekende de Amerikaanse president Donald Trump een decreet waarmee de Verenigde Staten na 52 jaar de soevereiniteit van Israël over de bezette Golanhoogvlakte erkennen. Netanyahu, die op dat moment bij Trump op bezoek was, sprak op Twitter over een “historische dag voor Israël”. Syrië reageerde verontwaardigd en noemde het besluit van Trump “onverantwoordelijk” en een bedreiging voor de internationale vrede en stabiliteit.

De hoogvlakte van Golan is een zeer strategisch gebied. Hier bevindt zich de toegang tot de Syrische hoofdstad Damascus. Ook is Israël in belangrijke mate afhankelijk van het gebied voor de watervoorziening.