Grote bestelling

China koopt 300 vliegtuigen van Europese bouwer Airbus

China heeft een miljardendeal gesloten met de Europese vliegtuigmaker Airbus. Het land koopt driehonderd passagierstoestellen waarmee zo’n dertig miljard euro gemoeid zou zijn. Het gaat om 290 A320-toestellen en 10 vliegtuigen van het A350-type. Maandag bezocht de Chinese president Xi Jinping Frankrijk. Tijdens dit bezoek sloten de landen vijftien handelsovereenkomsten, waaronder deze. De Franse president Emmanuel Macron noemde de koop „een belangrijke stap voorwaarts en een uitstekend signaal in de huidige context”. Het is onduidelijk of de deal iets te maken heeft met de onrust rondom concurrent Boeing, dat na twee vliegtuigrampen met de Boeing 737 Max 8 klanten probeert te verzekeren dat de toestellen veilig zijn. Indonesië annuleerde een bestelling van 49 toestellen. (NRC)