Gezondheid

Twee activistische longartsen uit antirookalliantie gezet

Longartsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker zijn uit de Alliantie Nederland Rookvrij gezet. De koepel van tabaksbestrijders vindt de artsen te activistisch. Dat schrijft dagblad Trouw dinsdag. De alliantie, een samenwerkingsverbond van ruim 150 bedrijven, gemeenten, ziekenhuizen en artsenverenigingen dat is opgericht door KWF Kankerbestrijding, Hartstichting en Longfonds, richt zich op op „verbinden” en „het creëren van draagvlak” en dat zou niet passen bij de werkwijze van de twee artsen. Dat zegt voorzitter van de alliantie Floris Italianer, tevens directeur van de Hartstichting, tegen Radio 1: „Wij denken dat het effectiever is die twee strategieën naast elkaar te hebben en niet onder één koepel.” Dekker zegt tegen Radio 1 dat ze verrast is door het besluit. „Wij waren graag gebleven.” (NRC)