Geweld in Israël terwijl Trump het Golangebied erkent als Israëlisch

Midden-Oosten

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft maandag zijn bezoek aan de Verenigde Staten afgebroken vanwege een raketaanval nabij Tel Aviv waarbij zeven mensen gewond zijn geraakt. Het Israëlische leger zegt dat Hamas achter de aanval vanuit de Gazastrook zit. De Palestijnse groepering ontkent.

Maandagmiddag begon het Israëlische leger met vergeldingsaanvallen. Er werden luchtaanvallen uitgevoerd gericht op verschillende doelwitten in de Gazastrook. Onder andere een groot flatgebouw zou geraakt zijn. Volgens Israël gaat het om een „geheim Hamas-hoofdkantoor”. Volgens Palestijnse media is het kantoor van Hamas-prominent Ismail Haniyeh aangevallen.

Maandagavond melden internationale persbureaus dat Israël en Hamas met behulp van Egyptische bemiddeling tot een wapenstilstand zijn gekomen. Vanaf 21.00 uur zijn de wapens neergelegd.

Het komt vaker voor dat er raketten vanuit de Gazastrook worden afgevuurd op Israël, maar het is uitzonderlijk dat een raket zo ver reikt.

De Amerikaanse president Donald Trump ondertekende maandag een decreet waarmee de VS na 52 jaar de soevereiniteit van Israël over de bezette Golanhoogvlakte erkennen. De strategisch gelegen Golan werd in 1967 in de Zesdaagse Oorlog op Syrië buitgemaakt. Na Trumps voornemen om dit besluit te nemen eind vorige week, liepen de spanningen aan de grens tussen Israël en de Gazastrook afgelopen weekend hoog op. (NRC)