Facebook wist accounts uit Iran, Rusland, Noord-Macedonië en Kosovo

Facebook verwijderde ruim 2.600 accounts, groepen en pagina’s op Facebook en Instagram.

Facebook heeft ruim 2.600 pagina's op Facebook en Instagram verwijderd.
Facebook heeft ruim 2.600 pagina's op Facebook en Instagram verwijderd. Foto Dado Ruvic/Reuters

Facebook heeft dinsdag ruim 2.600 pagina’s, groepen en accounts op Facebook en Instagram verwijderd. De mensen achter deze pagina’s deden zich op gecoördineerde wijze voor als iets of iemand anders. Dat maakte het bedrijf bekend. Het gaat om accounts afkomstig uit Iran, Rusland, Noord-Macedonië en Kosovo.

De campagnes uit de verschillende landen hadden niets met elkaar te maken maar maakten wel gebruik van dezelfde technieken. Facebook noemt de strijd tegen nepprofielen een “voortdurende uitdaging”. Volgens het bedrijf zijn de verantwoordelijken “vastberaden en goed gefinancierd”.

Iran

Facebook verwijderde 513 accounts uit Iran. Deze accounts deden zich voor als pagina’s van bestaande of verzonnen media en politieke bewegingen. Op deze pagina’s werden artikelen verspreid over onder meer spanningen tussen Israël en Palestina en de oorlogen in Syrië en Jemen. De inhoud van de berichten werd vaak aangevuld met informatie van het Iraanse staatspersbureau over bijvoorbeeld de sancties tegen Iran. Deze pagina’s waren actief in onder andere Egypte, India, Indonesië en landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Een screenshot van een bericht van een verwijderd account met als kop: Iran heeft vijandige bemoeienis belemmerd
Screenshot van een spambericht van een verwijderd Russische account.
Twee voorbeelden van berichten van verwijderde accounts.

Bijna 2.000 Russische accounts werden verwijderd, grotendeels vanwege spam. Op deze pagina’s werden mensen bijvoorbeeld verleid om in een korte tijd veel geld te verdienen. Op een klein deel van de verwijderde Russische accounts stonden politieke nieuwsberichten over bijvoorbeeld Oekraïne.

De 212 Facebookaccounts die afkomstig waren uit Kosovo en Noord-Macedonië verspreidden vooral berichten over astrologie, beroemdheden of make-up. Een klein deel van de accounts betrof pagina’s die zogenaamd politieke bewegingen in Australië, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten vertegenwoordigden. Hierop verschenen religieuze berichten of politiek getinte artikelen.

Correctie (26 maart 2019): In een eerdere versie van dit stuk werd eenmaal foutief gesproken over ‘Moldavië’ in plaats van Noord-Macedonië. Dat is hierboven aangepast.