Europees Parlement steunt einde aan het klokverzetten

De EU-ministers van Verkeer gaan nu onderhandelen over het voorstel. Als dat doorgaat moeten EU-lidstaten vanaf 2021 kiezen voor zomer- óf wintertijd.

De meerderheid van het Europarlement stemde voor een voorstel dat een einde moet maken aan het wisselen van zomer- en wintertijd.
De meerderheid van het Europarlement stemde voor een voorstel dat een einde moet maken aan het wisselen van zomer- en wintertijd. Foto Patrick Seeger/EPA

Een meerderheid van het Europees Parlement heeft dinsdag in Straatsburg ingestemd met een voorstel om te stoppen met het verzetten van de klok. Als ook de EU-lidstaten akkoord gaan met het voorstel, wisselen de lidstaten in 2021 voor de laatste keer tussen zomer- en wintertijd.

Het Europarlement debatteerde maandag over de kwestie en stemde dinsdag voor het schrappen van de regel die sinds 2002 zomer- en wintertijd in de hele Europese Unie standaardiseerde. 410 Europarlementariërs stemden voor het voorstel om te stoppen met het verzetten van de klok, 192 tegen en 51 onthielden zich van stemming.

Landen die straks kiezen voor zomertijd zullen op de laatste zondag van maart 2021 voor de laatste keer de tijd vooruitzetten. EU-lidstaten die altijd wintertijd willen, verzetten de klok voor het laatst op de laatste zondag van oktober dat jaar.

Het Europees Parlement wil voorkomen dat de tijdzones van de lidstaten te veel uiteen gaan lopen. Daarom stelde het voor om op “een gecoördineerde en geharmoniseerde manier” te stoppen met het verzetten van de klok. Het wil “een coördinatiemechanisme” in het leven roepen, waarin de Europese Commissie en EU-lidstaten overleggen om de interne markt te beschermen tegen “significante verstoringen”.

Lees ook: 10 vragen over de zomer- en wintertijddiscussie

‘Gezondheidswinst’

Annie Schreijer-Pierik, CDA-Europarlementariër, wil al langer stoppen met het verzetten van de klok. Het invoeren van de zomer- en wintertijd noemt Schreijer-Pierik op haar website “een historische fout”. Ze schrijft “bijzonder gelukkig” te zijn met het besluit van het Europarlement.

“Dit is winst voor de gezondheid van circa 500 miljoen EU-inwoners. Wetenschappers hebben aangetoond dat ons bioritme van slag raakt. Sommigen krijgen hoge bloeddruk, hartklachten, enzovoort.”

Gerben Jan Gerbrandy, die namens D66 in het Europarlement zit, hoopt dat het niet zo’n vaart zal lopen. “En nu maar hopen dat de lidstaten deze gordiaanse knoop niet loskrijgen en dat alles bij het oude blijft”, twittert hij.

De Europese Commissie stelde in september voor om al in 2019 te stoppen met het verzetten van de klok. Het Europarlement stelt nu voor om de invoering twee jaar uit te stellen. De keuze om te stoppen met het twee keer per jaar verzetten van de klok was in 2018 het populairst in een Europese online enquête. De enquête was niet zonder controverse: vooral veel Duitsers, die voor het stoppen van het klokverzetten zijn, zouden gereageerd hebben.

Dit weekend gaat overigens de zomertijd in. De klok gaat aanstaande zondag om 02.00 uur één uur vooruit. In de Europese Unie gelden sinds 1980 afspraken over zomer- en wintertijd.