Europees Parlement: Nederland is een belastingparadijs

Ook Ierland, Luxemburg, Malta en Cyprus moeten toegevoegd worden aan de zwarte lijst, vindt het EP.

Europarlementariër en initiatiefnemer Paul Tang reageerde verheugd op de uitslag.
Europarlementariër en initiatiefnemer Paul Tang reageerde verheugd op de uitslag. Foto Aidan Crawley/EPA

Nederland moet beschouwd worden als een belastingparadijs. Het Europees Parlement heeft dinsdag met een grote meerderheid ingestemd met een motie van PvdA-Europarlementariër Paul Tang die dat stelt. Volgens Tang “stapelt het bewijs zich op” dat Nederland een plek is waar belastingontwijking wordt gefaciliteerd. Ook Ierland, Luxemburg, Malta en Cyprus zouden volgens de Europarlementariërs op de lijst moeten komen.

Het is voor het eerst dat het Europees Parlement EU-landen als belastingparadijzen aanmerkt. Volgens Tang geeft het hiermee “een belangrijk politiek signaal” af aan de regeringen. De stemming heeft echter geen directe gevolgen. Welke landen daadwerkelijk op de beruchte lijst terechtkomen, bepalen de Europese ministers van Financiën.

Ministerie ontkent

Uit onderzoek van een speciale commissie is onder meer gebleken dat Nederland “agressieve belastingplanning” mogelijk maakt en daarmee “de integriteit van de Europese markt ondermijnt”. Door Nederland zouden de andere EU-lidstaten zo ruim 11 miljard euro mislopen.

Het ministerie van Financiën in Den Haag zegt desgevraagd dat het zich “helemaal niet in het beeld herkent”. “We lopen juist voorop in de aanpak van belastingontwijking”, stelt een woordvoerder van staatssecretaris Menno Snel (Financiën, D66). Dat zou onder meer blijken uit het feit dat Nederland een eigen zwarte lijst bijhoudt met belastingparadijzen, die langer is dan de Europese lijst.

Tang noemt de reactie van het ministerie “zorgwekkend”. “Er is academisch en statistisch onderzoek dat uitwijst dat landen als Nederland de andere lidstaten dik benadelen”, zegt hij. “Als je het probleem niet eens durft te benoemen, kunnen we het ook niet oplossen.”

Lees ook over Tangs motie van eind 2017: Nederland was bijna bestempeld als belastingparadijs

Tang reageert verheugd

Het is niet voor het eerst dat het Europees Parlement zich buigt over de vraag of Nederland op de beruchte lijst hoort te staan. Eind 2017 haalde een vergelijkbare motie, ook ingediend door PvdA’er Tang, het op één stem na niet.

Op de zwarte lijst staan momenteel onder meer de Maagdeneilanden, Trinidad en Tobago en Oman. Deze maand zijn onder andere Aruba, Barbados en Belize aan de lijst toegevoegd.

De Europarlementariërs hebben dinsdag ook ingestemd met een beleidsplan voor “eerlijke en effectievere belastingheffing” en voor de “aanpak van financiële misdaden”. Zo moet er gewerkt worden aan een Europese financiële politiemacht en een waakhond tegen witwassen. Ook vinden de parlementariërs dat de Verenigde Naties een wereldwijd belastingorgaan moeten opzetten.