NASA pronkte met ‘volledig vrouwelijke ruimtewandeling’, maar mist de pakken

Amerikaanse astronauten Anne McClain en Christina Koch zouden vrijdag de eerste volledig vrouwelijke ruimtewandeling ooit maken.

NASA-astronauten Christina Koch (midden) en Anne McClain (rechts) met collega Nick Hague in het ruimtestation ISS, vlak voor de ruimtewandeling van afgelopen vrijdag.
NASA-astronauten Christina Koch (midden) en Anne McClain (rechts) met collega Nick Hague in het ruimtestation ISS, vlak voor de ruimtewandeling van afgelopen vrijdag. Foto NASA

De eerste volledig vrouwelijke ruimtewandeling gaat vrijdag niet door. De benodigde ruimtepakken in de goede maat kunnen niet op tijd worden klaargemaakt, maakte ruimtevaartorganisatie NASA maandagavond bekend. Nu wordt een mannelijke astronaut met een van de twee vrouwen op pad gestuurd om werkzaamheden te verrichten aan het internationaal ruimtestation ISS.

Christina Koch en Anne McClain zouden buiten het ISS verder werken aan de installatie van de batterij van een zonnepaneel. Voor de wandeling hebben ze allebei maat M nodig van een torso, de bovenkant van het ruimtepak. Daar kan er maar één gereed van worden gemaakt voor vrijdag.

Vorig jaar werd het Internationaal ruimtestation ISS twintig jaar. Hoe nu verder?

De NASA schrijft dat daarom is besloten Koch de werkzaamheden vrijdag te laten uitvoeren met collega-astronaut Nick Hague, die daar vorige week al met McClain aan was begonnen. Koch zal dan de veertiende vrouw zijn die een ruimtewandeling maakt.

Op 7 maart, aan de vooravond van Internationale Vrouwendag, meldde de NASA nog dat Koch en McClain de boeken in zouden gaan met de eerste “all-female spacewalk“, 35 jaar nadat de Russische Svetlana Savitskaja als eerste vrouw een ruimtewandeling maakte.

De derde en laatste ruimtewandeling vindt plaats op 8 april. Daarbij zullen onder meer werkzaamheden aan de robotarm worden verricht. De komende ruimtewandelingen, die naar verwachting zo’n 6,5 uur duren, zijn onderdeel van de ISS-missie Expeditie 59, die 15 maart naar het ruimtevaartstation vertrok.