Denk krijgt toch nog een Statenzetel in Flevoland

Provinciale Statenverkiezingen De definitieve uitslag van de verkiezingen is vastgesteld. Het leverde verschuivingen op, in drie provincies werd een zetel gewisseld.

Denk-leider Tunahan Kuzu. Foto Bart Maat/ANP
Denk-leider Tunahan Kuzu. Foto Bart Maat/ANP

Denk krijgt toch een Statenzetel in de provincie Flevoland. Dat blijkt uit de definitieve verkiezingsuitslag, die maandag is vastgesteld. De Flevolandse zetelwinst van Denk gaat ten koste van het CDA, dat drie zetels in de Provinciale Staten krijgt, twee zetels minder dan nu.

Ook in Zuid-Holland wordt een zetel gewisseld. Daar krijgt de VVD er één zetel bij, ten koste van de PvdA. De VVD komt daardoor uit op tien zetels, de PvdA op vier. De grootste partij in Zuid-Holland is Forum voor Democratie (FvD), met elf zetels.

Groningen is de derde provincie waar iemand anders dan aanvankelijk gedacht op een zetel terechtkomt. Na de voorlopige uitslagen leek Partij voor de Dieren haar twee zetels te behouden, na hertelling gaat één daarvan toch naar FvD.

Een aantal bekende namen van winnaar Forum voor Democratie heeft duizenden voorkeursstemmen binnengehaald. Landelijk partijleider en Tweede Kamerlid Thierry Baudet was lijstduwer in Noord- en Zuid-Holland. In beide provincies werd hij verkozen. Hoewel het niet verboden is om tegelijkertijd Kamerlid en Provinciale Statenlid te zijn, wordt niet verwacht dat Baudet een van de zetels zal innemen.

De Amsterdamse FvD-fractievoorzitter, Annabel Nanninga, werd met voorkeursstemmen verkozen in Noord-Holland en in Utrecht. FvD-Tweede Kamerlid Theo Hiddema in Limburg en in Friesland. De lijsttrekker voor de Eerste Kamerverkiezingen Henk Otten is met voorkeursstemmen verkozen in Drenthe. Nanninga heeft gezegd niet naar Utrecht te verhuizen, wat ze met de Noord-Hollandse zetel doet is onbekend. Hiddema en Otten zien af van een Statenzetel.

Ook Denk-leider Tunahan Kuzu heeft recht op een zetel. Hij werd in Zuid-Holland met voorkeursstemmen verkozen. Ook van dit Tweede Kamerlid wordt niet verwacht dat hij de positie in zal nemen.

Niet alleen politici, maar ook televisiepersoonlijkheden konden op voorkeursstemmen rekenen. Bertie Steur, bekend als boerin uit televisieprogramma Boer Zoekt Vrouw, stond op plek tien van de Partij voor Zeeland. Ruim 1.500 Zeeuwen brachten een stem op haar uit. Steur maakte bekend de zetel in te nemen.

Er is geen beroep meer mogelijk tegen de vaststelling van de verkiezingsuitslag. Wel kunnen het centraal stembureau of de Provinciale Staten zelf besluiten tot een hertelling. Dit kan alleen als „een ernstig vermoeden” bestaat van telfouten.