Budgetketen Op=Op Voordeelshop failliet verklaard

Maandag vroeg het bedrijf faillissement aan. Bij Op=Op werken bijna twaalfhonderd mensen. Of de winkels open blijven, is niet bekend.

Budgetdrogisterijketen Op=op Voordeelshop in Amsterdam. De keten vroeg maandag faillissement aan.
Budgetdrogisterijketen Op=op Voordeelshop in Amsterdam. De keten vroeg maandag faillissement aan. Foto Robin Utrecht/ANP

Op=Op Voordeelshop is dinsdagmiddag failliet verklaard door de rechtbank in Assen, meldt een woordvoerder van de rechtbank. De budgetketen vroeg maandag het faillissement aan.

Er werken bijna twaalfhonderd mensen bij Op=Op, die samen 318 voltijdsbanen hebben. Het is niet helemaal duidelijk hoeveel winkels de budgetketen precies heeft: op de site staat zowel het aantal 141 als 152. Of de winkels open blijven, is niet bekend. Verschillende medewerkers laten desgevraagd weten nog niet te zijn ingelicht door het hoofdkantoor van de discountdrogisterij. De tien franchisewinkels zouden buiten het faillissement vallen.

Vier bv’s zijn failliet verklaard: Op=Op Winkel, Op=Op Webshop, Op=Op Partijgroothandel en Alkema Invest. De investeerder was niet bereikbaar voor commentaar.

Uitdagende marktomstandigheden

Het bedrijf zou de afgelopen twee jaar te snel gegroeid zijn. Op=Op zag de omzet stijgen, maar kon de eveneens stijgende kosten niet terugverdienen. Aandeelhouders investeerden extra geld, maar ook dat hielp niet om het bedrijf financieel gezond te maken. Het concern sprak maandag tegenover NU.nl van “uitdagende marktomstandigheden die voortdurende aanpassing van de winkelformule en de bedrijfsvoering vragen”.

Het bedrijf, dat vooral verzorgings- en huishoudproducten van A-merken tegen lage prijzen aanbiedt, opende in 1997 een eerste winkel in Klazienaveen. De afgelopen jaren nam Op=Op ruim dertig winkels van Blokker en meerdere vestigingen van Marskramer over.

Onlangs gingen ook modeketen CoolCat en speelgoedwinkel Intertoys failliet. Intertoys had 286 winkels en ruim honderd franchisefilialen. Het bedrijf maakt een doorstart, naar verwachting blijven zo’n 220 speelgoedwinkels open.

Kleine steden zien hun winkelstraten leeglopen. Lees ook: Alles uit de kast voor een levendig centrum