Boete van 20.000 euro voor reclame in talkshow Jinek

KRO-NCRV overtrad de Mediawet toen Erland Galjaard uitvoerig over een fitnessapparaat sprak. Vorige week deelde het commissariaat ook al een boete uit.

Galjaard verzwijgt overigens niet zijn belang. “Mijn vrouw is een van de belangrijkste gezichten van de DISQ."
Galjaard verzwijgt overigens niet zijn belang. “Mijn vrouw is een van de belangrijkste gezichten van de DISQ." Foto Remko de Waal/ANP

KRO-NCRV moet een boete van 20.000 euro betalen omdat in het praatprogramma Jinek in juli vorig jaar de Mediawet werd overtreden. In de uitzending van 19 juli was Erland Galjaard te gast, voormalig programmadirecteur van RTL en nu adviseur bij Talpa. Hij sprak er over de sportmethode DISQ, waarvoor zijn vrouw het commerciële gezicht is.

“Wat ben je hier precies aan het doen”, vroeg presentator Eva Jinek toen er een sportfilmpje werd getoond dat hij eerder op Instagram had gezet. “Ik ben daar aan het disqen”, antwoordde Galjaard. “Daar zit ik helemaal in. Dat is mobile gym, met twee touwtjes waarmee je de weerstand kunt bepalen. Je kunt daarmee thuis op een vierkante meter fitnessen. Dat doe je aan de hand van een instructievideo die je dagelijks opgestuurd krijgt.” Galjaard verzwijgt overigens niet zijn belang. “Mijn vrouw is een van de belangrijkste gezichten van de DISQ. En daardoor is het ook vrij groot geworden.” Hij meldt ook dat het nog niet zo populair is onder mannen.

Een vermijdbare uiting, oordeelt de toezichthouder nu, met een verwijzing naar artikel 2.89 van de Mediawet uit 2008. Daaruit volgt dat het niet is toegestaan de afname van producten of diensten te bevorderen in programma’s van de publieke omroep. Vorige week deelde het commissariaat ook al een boete uit. De AvroTros moest toen 10.000 euro betalen omdat presentator Ilja Gort op 16 juni 2018 in zijn programma een T-shirt droeg dat ook in zijn webshop te koop was.

De toezichthouder constateert de laatste jaren steeds meer overtredingen. Vorig jaar heeft het commissariaat de publieke omroepen daarom uitgebreid voorgelicht. De handhaving is nu opgeschroefd “om de non-commercialiteit en de onafhankelijkheid van de publieke omroep te waarborgen”.