Boeing 737 MAX 8 maakt noodlanding in Orlando

Boeings van dit type worden sinds enkele weken wereldwijd aan de grond gehouden vanwege twee dodelijke vliegtuigongelukken.

Vliegtuigen van Soutwest Airlines op de luchthaven van Victorville.
Vliegtuigen van Soutwest Airlines op de luchthaven van Victorville. Foto KCAL9 CBSLA/AP

Opnieuw lijken er problemen te zijn met een Boeing 737 MAX 8-toestel. Het toestel van Southwest Airlines is met een noodlanding veilig aan de grond gezet in Orlando. Dat melden Amerikaanse media op basis van de nationale luchtvaartautoriteit FAA. In het toestel zaten geen passagiers.

Dinsdag zou een vliegtuig van dit type van Orlando (Florida) naar Victorville (Californië) worden gebracht, maar kort na de start sloeg de piloot alarm wegens “motorgerelateerde problemen”. De FAA zegt onderzoek te doen naar het incident, maar het lijkt er volgens de autoriteit niet op dat de noodlanding een gevolg was van falende nieuwe software.

Crashes

Toestellen van het type 737 MAX staan sinds enkele weken wereldwijd aan de grond vanwege twee vliegtuigongelukken waarbij in totaal ruim 340 mensen om het leven kwamen. De vliegtuigen mogen nog wel naar andere luchthavens gebracht worden, maar mogen geen passagiers vervoeren.

Lees ook: Crisis bij Boeing raakt ook Amerikaanse toezichthouder

De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing doet momenteel onderzoek naar de oorzaak van de twee crashes. Uit een eerste onderzoek bleek dat er “duidelijke overeenkomsten” zijn tussen de twee vliegtuigrampen. Mogelijk hebben beide toestellen te maken gehad met falende software.

Eind oktober vielen 189 doden toen een Boeing 737 MAX 8 van de Indonesische maatschappij Lion Air in de Javazee stortte. Op 10 maart stierven 157 mensen toen een zelfde type toestel van Ethiopian Airlines neerstortte nabij de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba.