Bijna vier jaar cel voor politiemol die ‘spreekuur’ aanbood

De verdachte sprak af in zijn auto en deelde op aanvraag informatie over andere criminelen, een informant en de locaties van hennepkwekerijen.

Een 21-jarige agent in opleiding speelde op grote schaal informatie door aan criminelen.
Een 21-jarige agent in opleiding speelde op grote schaal informatie door aan criminelen. Foto Koen van Weel/ANP

Een politieagent die tijdens ‘spreekuren’ geheime informatie doorverkocht aan criminelen, heeft 45 maanden celstraf gekregen. De 22-jarige man uit Tiel is schuldig aan het schenden van het ambtsgeheim, computervredebreuk en corruptie, zo bepaalde de rechtbank in Arnhem dinsdag. De straf is conform de eis van het Openbaar Ministerie.

Toen de man pas net in opleiding was bij de politie in 2017 begon de man informatie te verkopen over “specifieke personen uit het criminele milieu”. Volgens de rechtbank leidde dit er onder meer toe dat een strafrechtelijk onderzoek stukliep. Ook deelde hij informatie over een informant van een motorclub en de locatie van hennepkwekerijen in bedrijfspanden, die criminelen opvroegen “met het oog op het rippen van deze kwekerijen”.

‘Vertrouwen geschaad’

De politieman sprak met klanten af in zijn auto, waar hij volgens de rechtbank op aanvraag informatie opzocht. De verdachte heeft het “in hem gestelde vertrouwen zwaar geschaad”. Behalve de celstraf mag de man van de rechters ook acht jaar lang geen functie uitoefenen bij een overheidsinstantie.

“De rechtbank neemt het verdachte zeer kwalijk dat hij geheime informatie kennelijk met groot gemak doorspeelde, zonder ook maar enig moment stil te staan bij de gevolgen die dit zou kunnen hebben voor de veiligheid van personen en de veiligheid van de samenleving.”

De verdachte zelf zegt dat hij werd bedreigd en daarom de informatie doorspeelde, maar uit telefoongesprekken en het feit dat hij meerdere klanten had blijkt volgens de rechtbank dat hij het voor het geld deed. Ook zou hij “geen weerstand” kunnen bieden aan de verleiding om makkelijk geld te verdienen aangezien de verdachte geldproblemen had door een gokverslaving.