Amerikaanse farmaproducent schikt voor 270 miljoen dollar

De Sackler-familie en hun bedrijf Purdue Pharma wordt medeverantwoordelijk gehouden voor de opioïdecrisis die de VS teistert.

Een demonstratie bij het hoofdkantoor van Purdue Pharma in Stamford, Connecticut.
Een demonstratie bij het hoofdkantoor van Purdue Pharma in Stamford, Connecticut. Foto Jessica Hill/AP

De miljardairsfamilie Sackler en hun farmaceutische bedrijf Purdue Pharma hebben dinsdag met justitie in Oklahoma een schikking getroffen van 270 miljoen dollar (ongeveer 240 miljoen euro) voor hun rol in de Amerikaanse opiatenverslaving. Dat melden Amerikaanse media. De beruchte pijnstiller OxyContin van het farmabedrijf zou de oorzaak zijn van tienduizenden doden. Purdue ontkent nog altijd medeschuldig te zijn aan de landelijke opiatencrisis.

Met de schikking is het farmabedrijf nog lang niet gevrijwaard. In totaal zijn de afgelopen jaren bijna tweeduizend rechtszaken tegen Purdue Pharma aangespannen, die de farmagigant tot faillissement dreigt te brengen.

Pijnklachten

Met een agressieve marketingcampagne lukte het Purdue Pharma om vanaf de jaren negentig het uiterst verslavende OxyContin aan de man te krijgen. Het product was bedoeld voor terminale kankerpatiënten met hevige pijnklachten, maar al snel ging het bedrijf het ook verkopen als middel voor minder ernstige prognoses. Daarmee wist Purdue tientallen miljarden te verdienen. Onlangs bleek uit strafrechtelijk onderzoek dat het bedrijf en de familie ook doorgingen met deze praktijk toen de gevaren van het product bekend waren.

Purdue Pharma en de familie Sackler - een bekende filantropische familie uit New York - zouden in mei met andere medicijnproducenten terechtstaan in Oklahoma. In plaats daarvan wordt 200 miljoen dollar neergeteld voor een behandelings- en onderzoekscentrum voor verslaafden. De rest gaat naar de staat. De familie Sackler moet 75 miljoen dollar betalen, de rest wordt door het bedrijf betaald.

Camera’s

Met de schikking voorkomt Purdue Pharma dat het zich tegenover camera’s en een jury moet verdedigen. “De verslavingscrisis die ons land teistert betekent een duidelijk en aanwezig gevaar, maar vandaag doen we er iets aan”, zegt een federale regeringsfunctionaris van Oklahoma volgens persbureau AP. Slachtoffers klagen dat hun het recht is ontnomen om Purdue Pharma in een rechtbank verantwoordelijk te houden. In de VS overlijden dagelijks ongeveer 130 Amerikanen door een overdosis aan opiaten zoals OxyContin.

De Sacklers - volgens Forbes goed voor 13 miljard dollar - doneren aan musea wereldwijd. Het wereldberoemde Guggenheim Museum in New York, voorheen een belangrijke ontvanger, liet deze week weten geen donaties meer van de uit de gratie gevallen familie te zullen accepteren.