Freek de Jonge op het Boekenbal.

Foto Robin Utrecht/ANP

‘Wonderlijk dat de woede zich nu op mij richt’

Freek de jonge over Boekenbal Een storende oproep tot een ‘statement’ over Thierry Baudet op het Boekenbal leverde Freek de Jonge veel kritiek op. Wat dreef hem?

Consternatie op het Boekenbal, dat was alweer even geleden. Directeur van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek Eveline Aendekerk was vrijdag net aan haar openingstoespraak begonnen, toen die werd verstoord door een oproep van cabaretier Freek de Jonge. „Ik vind dat we aan het begin een statement moeten maken over de toespraak die Thierry Baudet heeft gehouden”, zegt hij, verwijzend naar de speech die Forum voor Democratie-fractievoorzitter woensdag hield na de grote winst van zijn partij bij de Provinciale Statenverkiezingen. Baudet zei daarin onder meer dat „we ondermijnd worden door onze universiteiten, journalisten en de mensen die onze kunstsubsidies ontvangen”.

Op sociale media vonden velen de interruptie van De Jonge respectloos. Zangeres en schrijfster Aafke Romeijn noemde het op Twitter „gênant in het kwadraat” dat de cabaretier „minutenlang door de presentatrice heen schreeuwde, net terwijl zij stilte vroeg voor de slachtoffers in Utrecht”.

Hoe heeft u de kritiek ervaren?

Freek de Jonge: „Het is wonderlijk dat de woede zich nu op mij richt. Waar het mij om ging, dáár zou iedereen zich op moeten richten: dat de voorman van de partij met de meeste stemmen zegt dat alle ellende waar we in verkeren veroorzaakt is door journalisten, kunstenaars en wetenschappers en dat er van vrouwen weinig te verwachten is.”

Waarom koos u juist dit moment om uw boodschap over te brengen?

„De mensen die daar zaten, intellectueel Nederland, worden rechtstreeks bedreigd door Baudets toespraak. Hij viel het vrije woord zonder meer aan. Het Boekenbal was het moment om op te staan.”

Had u meer bijval verwacht?

„Ik heb geen moment op bijval gerekend. Het gaat me erom dat we ons focussen op dat fragment uit die toespraak. Baudet komt daar aan het fundament van onze samenleving. Dat is ongelofelijk griezelig en bloedlink.”

Je kunt ook zeggen: we leven in een democratie. En 14 procent van de stemmen ging naar Baudet.

„Dat is nou juist zo angstaanjagend. Laten we wakker worden. Wilders is min of meer voorbij, maar er is iets voor in de plaats gekomen. Het is misschien goed gekleed, maar de boodschap is nog veel directer. Het is noodzakelijk dat we niet rusten voordat we dit gedachtengoed met wortel en tak hebben uitgeroeid.”