Verwarring in nasleep eerste Thaise verkiezingen sinds coup

Meerdere partijen claimen de overwinning. De tegenstanders van de militaire junta vermoeden verkiezingsfraude. Intussen laat de uitslag mogelijk nog weken op zich wachten.

Aanhangers van de Pheu Thai-partij vieren het verkiezingsresultaat.
Aanhangers van de Pheu Thai-partij vieren het verkiezingsresultaat. Foto Rungroj Yongrit/EPA

In Thailand heerst verwarring over de uitslag van de verkiezingen van zondag, de eerste stembusgang sinds het leger in 2014 de macht overnam. Twee partijen eisen de overwinning op, terwijl het eerlijke verloop van de verkiezingen in twijfel wordt getrokken. Het duurt nog weken voor de complete uitslag bekend is.

Maandag maakte de kiescommissie bekend wie de eerste 350 van de 500 zetels in het Huis van Afgevaardigden hebben gewonnen. De partij Pheu Thai, een tegenstander van de militaire machthebbers, bemachtigde volgens persbureau Reuters 138 zetels. 96 zetels gingen naar de Palang Prachrat-partij, die op handen is van de junta en een verlenging wil van de termijn van de huidige premier, ex-generaal en juntakopstuk Prayuth Chan-ocha. Het gaat nog wel om voorlopige uitslagen.

Uitsluitsel over de resterende 150 zetels volgt pas op 9 mei. Die worden verdeeld aan de hand van een ingewikkeld rekensysteem, dat onder andere gebaseerd is op de opkomst. Beide partijen lijken zichzelf alvast als overwinnaar te beschouwen. Ze lieten maandag allebei weten dat ze gaan proberen een regeringscoalitie te vormen.

Fraude

De kans dat het legergezinde Palang Prachrat uiteindelijk de nieuwe premier mag aanwijzen, lijkt hoe dan ook groot. De 750 parlementariërs - het Huis aangevuld met de 250 man sterke Senaat - kiezen samen de minister-president. De kandidaat die minstens 376 stemmen krijgt, wint. En aangezien alle senatoren zijn aangewezen door de junta, lijkt Prayuth Chan-ocha aan 126 stemmen uit het Huis voldoende te hebben voor verlenging van zijn premierstermijn.

Lees ook deze reportage van correspondent Annemarie Kas: Terug naar de democratie? Voor de arme Thai valt er zondag weinig te kiezen

Volgens Pheu Thai zijn er aanwijzingen voor verkiezingsfraude. “In sommige kiesdistricten zijn meer stembiljetten geteld dan kiezers. En er zijn vermoedens over het kopen van stemmen”, aldus een woordvoerder van de partij, die aan de zijde staat van de in 2014 afgezette premier Yingluck Shinawatra. Haar broer Thaksin Shinawatra schrijft maandag in The New York Times dat de junta de verkiezingen heeft “gemanipuleerd”. Thaksin is de oprichter van Pheu Thai en werd in 2006 zelf afgezet als premier in een eerdere coup.

Momenteel heeft Thailand geen parlement, omdat dat door de militairen werd ontbonden toen zij in 2014 de macht overnamen. De coup was het gevolg van een maandenlange politieke crisis, die draaide om beschuldigingen van machtsmisbruik jegens premier Shinawatra. Prayuth Chan-ocha werd door de militairen aangesteld als nieuwe minister-president. Vorig jaar december hieven de militairen na vier jaar het verbod op politiek op, en kondigden ze verkiezingen aan.