Venezuela kampt wederom met een grote stroomstoring

In het centrum van Caracas sloten winkeliers snel hun deuren, mogelijk uit angst voor plunderingen. Ook het metroverkeer ligt plat.

Het licht ging maandagmiddag uit in onder meer hoofdstad Caracas. Er wordt opnieuw gevreesd voor plunderingen.
Het licht ging maandagmiddag uit in onder meer hoofdstad Caracas. Er wordt opnieuw gevreesd voor plunderingen. Foto Ivan Alvarado/Reuters

Bijna twee weken na de grote stroomstoring kampt Venezuela weer met een apagón. 16 van de 23 staten, waaronder ook hoofdstad Caracas, hebben momenteel geen stroom, melden internationale persbureaus op basis van berichten op sociale media. De autoriteiten spreken van “een aanval” op een belangrijke waterkrachtcentrale.

De storing begon maandag iets na enen ‘s middags. Ook in het presidentiële paleis en op verschillende ministeries ging het licht uit. In het centrum van Caracas sloten winkeliers snel hun deuren, mogelijk uit angst voor plunderingen. Mensen op kantoren verlieten hun werk en probeerden naar huis te liften nadat ook het metroverkeer plat was komen te liggen. Bussen zaten overvol. “Ik vraag me af hoe ik thuis moet komen, omdat er geen metro’s rijden. Ik woon in het centrum en ik heb twee uur nodig omdat ik langzaam beweeg”, zegt de 64-jarige Ana Gonzalez tegen persbureau AFP.

Lees ook de reportage van correspondent Nina Jurna: Wanhopige Venezolanen worden nog wanhopiger

Regime: VS voerde cyberaanval uit

Begin maart werd Venezuela geteisterd door de grootste stroomstoring in de geschiedenis van het land. President Nicolás Maduro besloot, nadat de elektriciteit in grote delen van het land uitviel, alle scholen en overheidsgebouwen te sluiten. De olieproductie lag een week lang stil, ziekenhuizen die geen generatoren hebben sloten hun deuren.

Hij meende dat de Verenigde Staten achter de storing zaten, zij zouden een cyberaanval hebben uitgevoerd. De VS en oppositieleider Guaidó, die door de meeste westerse landen erkend is als interim-president, weerspreken dat, zij beschuldigen het regime van corruptie en incompetentie. Deskundigen wijten de storing aan gebrekkig onderhoud en minimale investeringen in de waterkrachtcentrale.

Politieke crisis

Venezuela kampt al jaren met hyperinflatie en economische krimp. Als gevolg daarvan zijn er chronische voedsel- en medicijntekorten. Tijdens de vorige storing werden onder meer supermarkten, apotheken en hotels geplunderd. Daarbij kwamen vier mensen om het leven, meldt persbureau Reuters. Minstens driehonderd anderen zijn gearresteerd in verband met protesten en plunderingen. De non-gouvernementele organisatie Doctors for Health zei dat 26 mensen stierven in openbare ziekenhuizen.

De crisis kwam de afgelopen maanden in een stroomversnelling. In januari riep oppositieleider en parlementsvoorzitter Juan Guaidó zich uit tot interim-president. Meer dan vijftig westerse landen erkennen hem. Zittend president Maduro weigert zijn positie op te geven, wat de afgelopen weken onder meer heeft geleid tot grootschalige protesten.