Trumpblog

Trump: geen cent meer naar El Salvador, Guatemala en Honduras

Volg hier de laatste ontwikkelingen rondom de Amerikaanse president Donald Trump.

Trump: geen cent meer naar 'noordelijke driehoek'

El Salvador, Guatemala en Honduras hoeven wat president Donald Trump betreft niet langer op financiële hulp van de Verenigde Staten te rekenen. Zaterdag kondigde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken aan te stoppen met steun aan de drie landen, die bekendstaan als de 'noordelijke driehoek'.

Als het Congres ermee instemt, komt een einde aan het hulpprogramma voor de drie landen, dat de VS volgens persbureau Reuters jaarlijks zo'n 700 miljoen dollar kost. De meeste immigranten die proberen ongezien de Amerikaanse zuidgrens met Mexico te passeren, komen uit El Salvador, Guatemala en Honduras. Mede om die reden ontvangen de landen financiële steun uit Washington. Met dat geld gebeurt naar mening van Trump te weinig. In Florida klaagde hij vrijdag over hoe de VS "enorme hoeveelheden geld" aan de landen uit noordelijke Driehoek betalen, terwijl die er op hun beurt niets voor terug doen.

Volgens Trump zijn kindmigranten aan de Amerikaanse zuidgrens maar al te vaak lid van de beruchte bende MS-13. In de noordelijke driehoek wordt het aantal leden van MS-13 op rond de 30.000 geschat.

Trump dreigde verder, niet voor het eerst, de grens met Mexico af te sluiten. Dat zou, rekent Reuters voor, grote financiële gevolgen kunnen hebben. Vorig jaar ging 612 miljard dollar aan onderling toerisme en handel de grens over. Aan weerszijden van de grens bevinden zich fabrieken die afhankelijk zijn van toevoer van goederen.

'Geweldige buur'

De Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken Marcelo Ebrard probeerde de dreigende taal van Trump wat af te zwakken. Op Twitter schreef hij dat Mexico niet reageert op dreigementen, en een "geweldige buur" is voor de Verenigde Staten. "Vraag dat maar aan de anderhalf miljoen Amerikanen die hier zijn komen wonen."

Donald Trump probeert al sinds zijn aantreden strengere migratiewetten in te voeren, maar stuit telkens op verzet uit de Amerikaanse Senaat en het Huis van Afgevaardigden.

Democraten slagen er opnieuw niet in noodtoestand te beëindigen

Het is de Democraten dinsdag opnieuw niet gelukt om de door president Trump uitgeroepen nationale noodtoestand te beëindigen. In het Huis van Afgevaardigden is gestemd over een motie die het decreet tot een einde had kunnen brengen. Naast de Democraten, die een meerderheid hebben in het Huis, stemden veertien Republikeinen voor de motie: te weinig om de benodigde tweederde meerderheid te behalen.

In februari riep president Trump de noodtoestand uit om zo de financiering voor zijn gedroomde grensmuur met Mexico mogelijk te maken. De Senaat en het Huis van Afgevaardigden stemden voor het intrekken van die noodtoestand, omdat deze volgens hen niet gerechtvaardigd is. President Trump vetode deze besluiten, volgens hem is de noodtoestand nodig om "de misdaden en illegale drugs- en mensenhandel bij de grens" te kunnen bestrijden.

Lees ook: Trump gebruikt noodtoestand om geld uit te geven

Volgens de Democraten was dit veto, het eerste dat Trump in zijn presidentschap heeft uitgesproken, onrechtmatig. Daarom bracht de partij dinsdag een motie in stemming om dit terug te draaien. In principe is een gewone meerderheid voldoende om een motie aan te nemen in het Huis maar omdat het in dit geval gaat om een presidentieel veto, was een tweederde meerderheid nodig.

Trump spreekt de media toe in Washington. Foto Andrew Harnik/AP

Trump erkent Hoogvlakte van Golan definitief als Israëlisch

President Trump heeft maandag een decreet ondertekend waarmee de Verenigde Staten officieel de Israëlische soevereiniteit over de Hoogvlakte van Golan erkennen. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu was aanwezig bij de ondertekening in het Witte Huis.

Trump kondigde enkele dagen geleden al aan dat "het tijd is" voor de VS om het gebied als Israëlisch te erkennen. Volgens de president is dit in het belang van "de staat Israël en de regionale stabiliteit". Netanyahu, die midden in een verkiezingscampagne zit, reageerde dankbaar: "U heeft geschiedenis geschreven", zei hij tegen zijn Amerikaanse collega.

Lees ook: Hoogvlakte van Golan: verkiezingscadeautje Trump voor Netanyahu

De Amerikaanse erkenning zal feitelijk weinig veranderen op de Hoogvlakte van Golan. Israël controleert sinds 1967 tweederde van het gebied, het overige deel is in handen van Syrië. De Hoogvlakte van Golan is van groot strategisch belang omdat de Syrische hoofdstad Damascus bereikbaar is via de regio. Israël heeft een extra belang, omdat water van de hoogvlakte wordt gebruikt voor de watervoorziening in het land.

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres benadrukte maandag dat "de status van de Hoogvlakte van Golan niet is veranderd". Hiermee nemen de VN afstand van het besluit van Trump. Volgens een VN-resolutie uit 1981 is Israëls bezetting van de Golanhoogten onwettig.

Ook Syrië, dat nog altijd hoopt de controle over het gebied terug te krijgen, heeft afkeurend gereageerd. Volgens persbureau AP heeft een woordvoerder van het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken gesteld dat Washington door de erkenning van Trump "de belangrijkste rivaal is geworden voor Arabieren".

Trump ondertekende het decreet in bijzijn van premier Netanyahu. Foto Saul Loeb/AFP

Welkom in een nieuw Trumpblog

Een nieuwe week, een nieuw Trumpblog. Volg hier de laatste ontwikkelingen rondom de Amerikaanse president Donald Trump.

Lees hier ons vorige Trumpblog terug.