Spaanse politie arresteert ‘internationale drugsbende’ aan Costa del Sol

De zeven arrestanten zouden een zeer professionele organisatie vormen die Marokkaanse hasj Spanje in smokkelt.

De haven van het plaatsje Estepona aan de Costa del Sol.
De haven van het plaatsje Estepona aan de Costa del Sol. Foto Getty

De Spaanse politie heeft maandag zeven mensen opgepakt die ogenschijnlijk probeerden drieduizend kilo hasj het land in te smokkelen vanuit Gibraltar en Marokko. De agenten hebben bovendien onder meer dertig mobiele telefoons, vier voertuigen, een boot en ruim 660.000 euro aan cash ingenomen.

De zeven worden ervan verdacht een internationale criminele organisatie te vormen die stelselmatig hasj naar Spanje smokkelt. De drugs zouden vervolgens verkocht worden op de zwarte markt aan de Costa del Sol. Een Spaanse vrouw en haar Duitse man zouden de uiterst professionele organisatie leiden. Een of meerdere van de andere arrestanten kwam uit het Verenigd Koninkrijk.

Lees ook: Spaanse douane is machteloos als de narcos hun hasj overvaren

De groep zou plezierjachten gebruiken om de drugs Spanje in te krijgen. Zij verstopten de hasj in een dubbele bodem. Vier van de zeven arrestanten zijn op last van de rechter in de cel gezet. Het is onduidelijk of de andere arrestanten nog vastzitten.

Drugssmokkel is een groot probleem in Zuid-Spanje. Dagelijks komen er drugstransporten aan via de Straat van Gibraltar. De drugs worden niet alleen in Spanje verkocht, delen worden verder vervoerd naar Duitsland, België of Nederland. Naast hasj wordt ook drugs als cocaïne Europa binnengesmokkeld via de waterstraat.