Sneeuwploegouders

Vanuit Princeton, New Jersey, schrijft over wat haar opvalt. Vandaag: zeilkampioenen die nog nooit de zee hebben gezien.
Illustratie Eliane Gerrits

Niets brengt mensen zo samen als het schoolplein. Nederland is wederom in de ban van tv-serie De Luizenmoeder. De kleine terreur van leraren, de drammerige ouders met de pinda-allergieën, de politiek incorrecte schoolfoto’s, de eeuwige fruitspiesjes en dan de wc-rollen met (vermeende) spoortjes poep. De archetypen kennen we allemaal, want als leerling, ouder of grootouder hebben we ze jarenlang met juf Ank en directeur Anton meegemaakt.

Net zo zijn de Verenigde Staten dezer dagen totaal in de ban van wat ik de „Hollywood-Luizenmoeder” ben gaan noemen. En, zoals het hoort, is in Amerika alles groter, extremer, ongeloofwaardiger en duurder.

Bij het koffiezetapparaat, of beter gezegd de watercooler, wordt alleen maar gepraat over hét omkoopschandaal. Hollywood-sterren en hedgefondsmanagers die hun kinderen met list en bedrog naar binnen loodsten op topuniversiteiten. Vooral coaches van universitaire sportteams bleken makkelijk omkoopbaar. De sleutelfiguur verdiende meer dan 25 miljoen dollar aan deze praktijken.

Iedereen klaagt hier over de kosten van hoger onderwijs, die al gauw kunnen oplopen tot een kwart miljoen dollar. Per kind. En dan de enorme hordenloop naar de universiteit: de bijlessen, oefentesten, zomerkampen, buitenschoolse activiteiten. Geen „laat de kinderen maar glanzen”, maar jarenlang keihard je cv oppoetsen. Juist dan is het schokkend dat gefortuneerden tonnen, zelfs miljoenen, neertellen voor een gefraudeerd toegangskaartje. Ze nemen het kabelbaantje waar de rest de berg op zwoegt over een pad met haarspeldbochten en ravijnen.

Geen scenarioschrijver had smakelijker details kunnen bedenken. Kinderen wier gezicht gefotoshopt wordt op een afbeelding van een atleet zodat ze aangeprezen kunnen worden als waterpolospeler. Een speciale reis naar Texas, zogenaamd voor een bar mitswa, waar een testkantoor was omgekocht. Zeilkampioenen die nog nooit de zee hebben gezien.

Een jongeman die als plaatsvervanger ieder gewenst resultaat voor de toelatingstest kan halen. Want het kind mocht ook niet té slim overkomen, dat zou verdacht zijn. De University of Southern California (USC) in Los Angeles die met de meeste fraudegevallen zijn reputatie als ‘University of Spoiled Children’ totaal waarmaakt. En dan die onschuldige kinderen die zogenaamd niet wisten dat ze als vermeend genie of olympisch polsstokhoogspringer waren binnengekomen.

In De Luizenmoeder figureerden de „curlingouders” die de kleinste oneffenheden wegboenen voor hun kinderen. In Hollywood zijn het „sneeuwploegouders” die met denderende vaart en dikke portemonnee alle obstakels wegschuiven.

Misschien moet er toch maar een derde seizoen van De Luizenmoeder komen. Ieder kind is ineens een olympisch atleet of wiskundegenie. Juf Ank krijgt een eigen YouTube-kanaal. Anton komt aanrijden in een Maserati. Weg met de fruitspiesjes, kom er maar in met de champagne en kaviaar.

Dat vinden wij niet raar, dat vinden wij alleen maar heel bijzonder.

Reacties naar pdejong@ias.edu.