VS veroordelen Russische vliegtuigen in Venezuela

Pompeo dreigt dat Washington “niet zal toekijken terwijl Rusland de spanningen laat oplopen”, kort nadat is gebleken dat Moskou militaire vliegtuigen heeft gestuurd.

Een vliegtuig met de Russische vlag op Simón Bolívar International Airport in Caracas.
Een vliegtuig met de Russische vlag op Simón Bolívar International Airport in Caracas. Foto Carlos Jasso/Reuters

De Verenigde Staten zullen niet “toekijken terwijl Rusland de spanningen in Venezuela laat oplopen”. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo volgens zijn woordvoerder in een telefoongesprek met zijn Russische ambtsgenoot Sergej Lavrov maandag gezegd. De reactie volgt kort nadat bekend is geworden dat Rusland militaire vliegtuigen naar Venezuela heeft gestuurd. Lavrov betichtte Washington er op zijn beurt van verantwoordelijk te zijn voor een gepoogde coup in het Zuid-Amerikaanse land.

Afgelopen weekend zijn twee vliegtuigen van de Russische luchtmacht geland op een vliegveld nabij de Venezolaanse hoofdstad Caracas. Het Russische staatspersbureau Sputnik schrijft dat de vliegtuigen zijn gestuurd in het kader van “militaire contracten” met het regime van president Nicolás Maduro. De toestellen zouden ook circa honderd militairen aan boord hebben.

De Venezolaanse journalist Javier Mayorca maakte zaterdag al melding van de landing van twee Russische vliegtuigen. Het zou gaan om een militair vrachtvliegtuig, een Antonov An-124, en een passagiersvliegtuig, een Iljoesjin IL-62. Hij schreef op Twitter dat hij zag dat militairen en 35 ton aan materiaal werden gelost. Onder de militairen zou volgens de journalist ook Vasili Tonkosjkoerov zijn, de chef-staf van de Russische grondstrijdkrachten.

Volgens Flightradar24, een website voor het volgen van vluchten, vertrokken de vliegtuigen vrijdag van luchtmachtbasis Tsjkalovski, in de buurt van Moskou. Onderweg naar Venezuela maakten ze een tussenstop in Syrië.

Bondgenoot

Rusland is een bondgenoot van president Maduro, die te maken heeft met felle tegenstand vanuit de bevolking. Intussen maakt ook zelfbenoemd interim-president Juan Guaidó aanspraak op de macht. Guaidó wordt ondersteund door de Verenigde Staten en tientallen andere landen. Rusland wil juist dat Maduro aan de macht blijft, onder meer omdat de oliebelangen van Moskou daarmee gediend zijn.

Lees ook: ‘Russische huurlingen in Venezuela om Maduro te beveiligen’

De militaire aanwezigheid van Rusland in Venezuela komt niet geheel onverwacht. In december landden er ook al twee Russische bommenwerpers in Venezuela en een maand later berichtte persbureau Reuters dat medewerkers van de Russische huurlingenfirma Wagner Group aanwezig zouden zijn in Caracas om president Maduro te beveiligen. Drie maanden geleden hielden Caracas en Moskou nog een gezamenlijke militaire oefening. De VS hadden hier destijds stevige kritiek op.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de afgelopen weken steeds volgehouden dat hij in Venezuela “alle opties” openhoudt. Daarmee geeft hij aan dat hij militair ingrijpen in het Zuid-Amerikaanse land niet uitsluit.

Rusland heeft er belang bij dat Maduro aanblijft. Venezuela staat voor zo’n 17 miljard dollar (15 miljard euro) bij Rusland in het krijt. Maduro betaalt die schuld af in olie, wat het land door de crisis steeds meer moeite kost.