Rijksmuseum verwerft twee Van Heemskercks dankzij particuliere schenkers

Het Rijksmuseum verwierf op TEFAF Maastricht dankzij particuliere schenkers enkele kunstwerken, waaronder twee 16de -eeuwse panelen van Maarten van Heemskerck.

‘Pluto en Cerberus’ (links) en ‘Samson draagt de deuren van Gaza’ – beeld Rijksmuseum
‘Pluto en Cerberus’ (links) en ‘Samson draagt de deuren van Gaza’ – beeld Rijksmuseum

Het Rijksmuseum Amsterdam heeft van een anonieme particulier en kunsthandelaar Bob Haboldt twee zestiende-eeuwse panelen van de Haarlemse kunstschilder Maarten van Heemskerck (1498-1574) cadeau gekregen. Dat maakte het museum maandagmiddag bekend.

Het gaat om twee omstreeks 1555 geschilderde brunailles, schilderijen in bruintinten met voorstellingen uit de Griekse oudheid. De panelen, respectievelijk ‘Pluto en Cerberus’ en ‘Samson draagt de deuren van Gaza’, behoorden tot een groep van twaalf panelen, de zogenaamde ‘Twaalf sterke mannen’. Gezamenlijk representeren deze schilderijen de triomf over de dood, de zonde, het geloof en het kwaad.

Na een veiling in 1946 raakte de schilderijen van elkaar werden gescheiden. De hele reeks bevindt zich nu in publieke collecties. Het Rijksmuseum bezat al vier panelen en heeft er nu zes, de Yale University Art Gallery in New Haven heeft er vier en de laatste twee zijn in het Allen Memorial Art Museum in Oberlin.

De twee schilderijen werden op de zondag beëindigde kunst- en antiekbeurs TEFAF Maastricht te koop aangeboden.