Rafi Eitan (1926-2019)

Israëlische Mossad-spion die nazi-kopstuk Eichmann uit Argentinië ontvoerde, overleden

Foto Ammar Awad/Reuters

Rafi Eitan, de Israëlische spion die de leiding had over de ontvoering van nazi-oorlogsmisdadiger Adolf Eichmann uit Argentinië, is zaterdag op 92-jarige leeftijd overleden. De Israëlische geheime dienst Mossad wees Eitan aan als hoofd van een achtkoppig team dat in 1960 naar Buenos Aires werd gestuurd om Eichmann op te pakken. SS-officier Eichmann, in 1950 ontkomen naar Argentinië, was in de oorlog verantwoordelijk voor de logistiek achter de Holocaust. Eichmann werd naar Israël gebracht, waar hij de doodstraf kreeg. In 1962 werd hij opgehangen. Eitan verliet de Mossad in de jaren 80, na een schandaal, en ging het zakenleven en (kortstondig) de politiek in. (NRC)