Netanyahu breekt bezoek VS af na raketaanval nabij Tel Aviv

Bij een raketaanval ten noorden van Tel Aviv zijn zeven mensen gewond geraakt. Het Israëlische leger zegt dat Hamas achter de aanval zit.

Israëlische hulpverleners en militairen bij het huis dat maandag werd geraakt door een raket die zou zijn afgevuurd vanuit de Gazastrook.
Israëlische hulpverleners en militairen bij het huis dat maandag werd geraakt door een raket die zou zijn afgevuurd vanuit de Gazastrook. Foto Ammar Awad/Reuters

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft maandag zijn bezoek aan de Verenigde Staten afgebroken vanwege een raketaanval nabij Tel Aviv waarbij zeven mensen gewond zijn geraakt. Dat melden internationale persbureaus. Het Israëlische leger zegt dat Hamas achter de aanval vanuit de Gazastrook zit. De Palestijnse groepering ontkent.

Maandagmiddag begon het Israëlische leger met vergeldingsaanvallen. Er zijn luchtaanvallen uitgevoerd gericht op “verschillende doelwitten in de Gazastrook.” Onder andere een groot flatgebouw zou geraakt zijn. Volgens Israël gaat het om een “geheim Hamas-hoofdkantoor”. Volgens Palestijnse media is het kantoor van Hamas-prominent Ismail Haniyeh aangevallen.

Maandagavond melden internationale persbureaus dat Israël en Hamas met behulp van Egyptische bemiddeling tot een wapenstilstand zijn gekomen. Vanaf 21.00 uur zouden de wapens zijn neergelegd.

Tel Aviv niet vaak doelwit

Het komt vaker voor dat er raketten vanuit de Gazastrook worden afgevuurd op Israël, maar het is uitzonderlijk dat een raket zo ver reikt. De raket kwam ten noorden van Tel Aviv terecht op een woning in het dorp Mishmeret, meer dan tachtig kilometer van de grens met de zuidelijk gelegen Gazastrook. Een 3-jarige jongen zou bij de ontploffing lichtgewond zijn geraakt, evenals een 12-jarig meisje. Twee vrouwen zouden er slechter aan toe zijn.

Het Israëlische leger heeft in een reactie militairen naar de grens gestuurd en heeft duizenden reservisten opgeroepen om zich klaar te maken om eventueel in actie te komen mocht de situatie verder escaleren. Het is voor het eerst in jaren dat het leger zo’n oproep doet. Volgens de Israëlische krant Haaretz kan dit erop duiden dat het Israëlische leger zich voorbereidt op een grondinval in Gaza. Het land heeft twee grensovergangen naar Gaza afgesloten.

Netanyahu noemde de aanval “crimineel” en kondigde aan dat Israël “krachtig zal reageren”. Hij keert terug naar Israël om “de operatie van dichtbij te begeleiden”. De Israëlische premier was zondag in de VS aangekomen voor een vierdaags bezoek, maar vliegt maandag na een ontmoeting met de Amerikaanse president Trump direct terug.

Golanhoogvlakte

Trump heeft maandag verder een decreet ondertekend waarmee de VS na 52 jaar de soevereiniteit van Israël over de bezette Golanhoogvlakte erkennen. De strategisch gelegen Golan werd in 1967 in de Zesdaagse Oorlog op Syrië buitgemaakt. Netanyahu was Trump erg dankbaar voor het besluit. Door Trumps besluit liepen de spanningen aan de grens tussen Israël en de Gazastrook dit weekend hoog op.

Voor Netanyahu komen de gebeurtenissen op een gevoelig moment. Hij hoopt voor een vijfde termijn als premier verkozen te worden bij de parlementsverkiezingen op 9 april. Zijn belangrijkste tegenstander, Benny Gantz, riep Netanyahu direct na de aanval vanuit Gaza op om terug te komen naar Israël.

Tien dagen geleden werden er ook al raketten afgevuurd op Tel Aviv. Het Israëlische luchtafweersysteem wist toen drie van de vier raketten tegen te houden. Israël voerde als reactie op de aanval luchtaanvallen uit op de Gazastrook.