Militairen en materieel

Twee Russische militaire vliegtuigen geland in ‘bevriend’ Venezuela

Twee vliegtuigen van de Russische luchtmacht zijn dit weekend geland op een vliegveld bij hoofdstad Caracas in Venezuela. Volgens het Russische staatspersbureau Sputnik zijn de vliegtuigen gestuurd om „militaire contracten” met het regime van Maduro te bespreken. Ze zouden zo’n 100 militairen aan boord hebben. Het zou gaan om een passagiersvliegtuig en een militair vrachtvliegtuig, een Antonov-124. Een journalist in Venezuela twitterde dat militairen en 35 ton aan materiaal werden gelost. Eén van hen zou de chefstaf van de grondstrijdkrachten zijn. Rusland is bondgenoot van Maduro, die te maken heeft met felle tegenstand vanuit de bevolking. Zelfbenoemd interim-president Guaidó maakt ook aanspraak op de macht. Hij wordt gesteund door de VS en andere landen. Rusland, dat oliebelangen in Venezuela heeft, wil dat Maduro aanblijft. (NRC)