Kilometerslang spoor van drugsafval gevonden bij Eindhoven

Tussen Eindhoven en Son en Breugel liggen drie grote plastic vaten en plassen met een chemische stof. Waarschijnlijk gaat het om zoutzuur.

Foto Getty

Tussen Eindhoven en Son en Breugel is zondagavond een lang spoor van drugsafval achtergelaten. Op en langs de weg zijn drie plastic 1.000 liter-vaten gevonden waar de doppen vanaf zijn geschroefd. Ook liggen er plassen van een chemische stof, waarschijnlijk zoutzuur. Dat bevestigt de politie naar aanleiding van berichtgeving van Omroep Brabant.

Het spoor loopt van een parkeerterrein aan de noordkant van Eindhoven, via een ventweg, naar Son en Breugel. Het drugsafval, naar schatting zo’n 1.600 liter, ligt verspreid over een lengte van meer dan twee kilometer. Een verslaggever van Omroep Brabant ter plaatse spreekt van een sterke chemische lucht. Omwonenden is aangeraden om ramen en deuren gesloten te houden. Een reinigingsbedrijf gaat de berm afgraven waar het afval is gedumpt, aldus de politie. Ook het riool moet worden gereinigd.

De politie heeft nog geen verdachten in beeld. Waarom het chemische afval vanuit een rijdende auto werd gedumpt, is niet duidelijk. De politie vermoedt dat er al vaker drugsafval uit rijdende auto’s is gegooid, gezien “de manier waarop het afval werd aangetroffen”.

Het aantal dumpingen van drugsafval is vorig jaar aanzienlijk toegenomen. De politie trof 292 keer stoffen aan die zijn gebruikt voor de productie van synthetische drugs als xtc. In 2017 ging het nog om iets meer dan 200 dumpingen, blijkt uit zaterdag gepubliceerde cijfers. De meeste meldingen (63) kwamen uit de provincie Noord-Brabant.

De route waarlangs het drugsafval is gevonden: