Kiki Bertens nadert na bereiken vierde ronde in Miami de top-5 van de wereld

Het is al wekenlang voer voor tennisfetisjisten: hoeveel plaatsen kan Kiki Bertens nog stijgen op de wereldranglijst?

Bertens, de huidige nummer acht van de wereld, plaatste zich zaterdag voor de vierde ronde van het toptoernooi in Miami door een zege op Viktoria Kuzmova: 3-6, 6-0 en 6-1. Vorige maand verloor Bertens in Dubai na een marathonpartij nog van de Slowaakse.

Een plek in de top-5 van de wereld, een magische grens voor tennissers, lonkt nu voor de 27-jarige Bertens. Mede door het verrassende verlies in de tweede ronde van de Oekraïense Elina Svitolina, die veel punten te verdedigen had in Miami door haar kwartfinale vorig jaar, is Bertens haar concurrente voorbij op de virtuele ranking. Dit is een ranglijst waar alle puntentotalen tijdens toernooien live worden bijgehouden. Bertens staat op die ranking nu vijfde. Ze heeft relatief weinig punten te verdedigen in Florida doordat ze vorig jaar verloor in de derde ronde.

Of ze op de officiële ranglijst, die maandag 1 april na het toernooi zal worden gepubliceerd, ook daadwerkelijk in de top-5 zal staan, hangt nog af van verschillende resultaten. Allereerst: hoe presteert Bertens zelf in Miami?

Ze speelt maandag in de vierde ronde tegen haar Australische kwelgeest Ashleigh Barty. Bertens verloor alle drie de eerdere ontmoetingen; meest recentelijk in januari in de halve finale in Sydney in een zware driesetter. Daarnaast zijn de resultaten van concurrenten van invloed op haar ranking. Als Bertens de finale bereikt, is ook een plek in de top-3 van de wereld mogelijk. De eerste plaats is momenteel buiten bereik, ondanks de nederlaag van huidig nummer één Naomi Osaka tegen Su-Wei Hsieh zaterdag.

Na Miami speelt Bertens het graveltoernooi in Charleston, South Carolina. Daar is ze titelverdediger en heeft om die reden veel punten te verdedigen (470). Daarna volgt het Europese gravelseizoen, met toernooien in Stuttgart, Madrid (waar ze vorig jaar de finale haalde), Rome en Roland Garros.