Het Hem opent in juni met expositie van oprichters Patta

Cultureel Centrum Kunstenaar Gabriel Lester maakt in Het Hem een enorme boksschool. Dat is een idee van de samenstellers van de eerste expositie, Edson Sabajo en Guillaume Schmidt van het Amsterdamse streetwear-label Patta.

Ontwerp van OMA voor Het HEM in Zaanstad.
Ontwerp van OMA voor Het HEM in Zaanstad. Beeld OMA

Het Hem, een nieuw cultureel centrum in een voormalige munitiefabriek in Zaanstad, gaat op 21 juni open. De gastcuratoren van de eerste tentoonstelling in het 9.000 vierkante meter grote gebouw worden Edson Sabajo en Guillaume Schmidt, de oprichters van het Amsterdamse streetwear-label Patta.

Het Hem is een initiatief van ondernemer Alex Mulder (1946). Met zijn investeringsmaatschappij Amerborgh steekt hij regelmatig geld in kunst en cultuur. Zo financierde Mulder de succesvolle musical Soldaat van Oranje en is hij in Amsterdam eigenaar van de Rode Hoed, Felix Meritis, het Compagnietheater en het bezinningscentrum De Nieuwe Liefde.

In een vraaggesprek met NRC maakte Mulder bekend grootste plannen met Het Hem te hebben. In het kunstcentrum, gelegen aan het Noordzeekanaal, zullen ook ateliers, een restaurant, een (film)theater en later ook een hotel worden gebouwd. Voor de verbouwing huurde hij OMA in, het architectenbureau van Rem Koolhaas.

Het Hem zal steeds ander gastconservatoren uitnodigen. Sabajo en Schmidt, de ondernemers achter het hiphop-kledingmerk, vertellen maandag in de Volkskrant dat ze in Het Hem een door de kunstenaar Gabriel Lester ingerichte boksschool zullen openen, waar de vrouwelijk Britse bokskampioen Michele Aboro tien weken lang clinics gaat geven voor jongeren die vastzitten in hun leven. Lester, die de Rijksakademie in Amsterdam volgde en 2012 deelnam aan de Documenta, staat bekend om zijn architectonische installaties.

Volgende gastcuratoren maakt Het Hem later dit jaar bekend.