Grootschalige overstromingen in Iran, zeker 18 doden

Onder meer de zuidelijke Iraanse stad Shiraz is zwaar getroffen door noodweer. Op beelden is te zien hoe het water tientallen auto’s meesleurt.

De overstromingen hebben in de zuidelijke stad Shiraz veel schade aangericht.
De overstromingen hebben in de zuidelijke stad Shiraz veel schade aangericht. Foto Omid Beranjkar via AFP

Overstromingen na zware regenval in het zuiden van Iran hebben zeker achttien levens geëist. Dat melden Iraanse media. Ook raakten minstens honderd mensen gewond bij het natuurgeweld.

Onder meer de zuidelijke stad Shiraz is zwaar getroffen. Op beelden verspreid via Twitter is de ravage te zien: tientallen auto’s worden meegesleurd door het water, wegen staan blank, een slachtoffer is onder een voertuig terechtgekomen.

Behalve in de provincie Fars - waar Shiraz de hoofdstad van is - waarschuwen Iraanse autoriteiten voor overstromingen in de provincies Koerdistan, Qom en Isfahan. Ook de hoofdstad Teheran houdt rekening met wateroverlast. Een Iraanse weerdienst waarschuwde voor “extreme regen” waardoor rivieren kunnen overstromen en dammen kunnen doorbreken.

‘Extreme regen’

De gouverneur van de provincie Fars, Enayatollah Rahimi, zegt dat de overstromingen inmiddels onder controle zijn en de hulpdiensten aan het werk zijn. Hij roept burgers op binnen te blijven, de totale schade “wordt onderzocht”.

In het noorden van Iran is al meer dan een week sprake van overstromingen. Daarbij zouden inmiddels vijf mensen om het leven zijn gekomen en 56.000 burgers in ongeveer 270 dorpen zijn getroffen.