Recensie

Recensie Muziek

Glitterprinses Merol heeft het perfecte recept voor entertainment

Recensie Internetfenomeen Merol verenigt homo’s en hetero’s, huisvrouwen en studentenclubjes met haar zwoele synthpop. Maar in een uitverkocht Paradiso blijft ze wat op afstand.

Merol in Paradiso
Merol in Paradiso Foto Niels Vinck

„Ik ben Merol, dit is Milan en jullie zijn een uitverkocht Paradiso.” Zo simpel is het. Doe het af als hype, maar kleinkunstenaar Merel Baldé, die viraal ging met YouTube-hits ‘Lekker met de Meiden’ en ‘Kerst met de Fam’, verkoopt deze week drie keer Paradiso uit. Dus ja, waarom niet in een lila Kleine Zeemeermin-outfit uit een schelp kruipen op zilveren platformpumps met hulp van twee pin-ups?

Bij Merol is alles over de top. Ze heeft ontzettend veel zelfspot en dat maakt haar charmant. Wie anders kan in een Kermit-groen wielrenpak bef-instructies geven en bij homo’s en hetero’s, studentenclubjes en huismoeders een glimlach ontlokken? Ze kan serieus goed zingen. Tel daarbij op de prachtige rode haartressen die ze als Hans Klok voor de windmachine hangt, de glitterjumpsuits en het modellenlijf en je hebt het perfecte recept voor entertainment.

Lees ook dit interview met Merol

Dat niveau ontstijgt haar synthpop alleen niet echt. Ze werkt aanstekelijk haar repertoire af van het wat hijgerige ‘Ik wil een kind van jou’ van haar eerste EP en de minder bekende nummers naar de grote hits, maar het is meer cabaret dan concert. Het mooiste moment is als ze terug de schelp in kruipt met haar keytar en zichzelf en het publiek vraagt: „Ben ik toch die eendagsvlieg of lag ik hiervoor in de wieg?” Even zien we kwetsbaarheid, maar vaker scheppen de grappen en grollen afstand.

De nummers hebben ook een vast recept: naïeve synthlijnen, zwoele ironische fluisterteksten en dan een meezingrefrein dat er lekker uit knalt. Merol is de perfecte partystarter met haar running jokes over de sneeuwmachine die het laat afweten. „Wat een leuke pet”, zegt ze gortdroog tegen een man met een piemel op zijn klep. Het duet met rapper Bokoesam is de enige misser – dat voelt opgelegd – maar de zaal ontploft natuurlijk bij uitsmijter ‘Lekker met de Meiden’. Alles blijf alleen omgeven met een Mona-laagje luchtigheid. Na een tijdje vraag je je wel af wat daaronder zit.