Farmaceuten betalen fors in schikking om bloedverdunner

Geneesmiddelen Johnson & Johnson en Bayer schikken voor 775 miljoen dollar duizenden rechtszaken in de VS omtrent een populair medicijn.

Farmaceut Bayer en branchegenoot Johnson & Johnson hebben zo’n 25.000 rechtszaken geschikt over een bloedverdunner.
Farmaceut Bayer en branchegenoot Johnson & Johnson hebben zo’n 25.000 rechtszaken geschikt over een bloedverdunner. Foto ODD ANDERSEN/AFP

Farmaceuten Bayer en Johnson & Johnson hebben in de Verenigde Staten voor 775 miljoen dollar (circa 685 miljoen euro) zo’n 25.000 rechtszaken geschikt over het effect van bloedverdunner Xarelto. Dat hebben de bedrijven, die het geneesmiddel gezamenlijk ontwikkelden, maandag bekendgemaakt.

De bloedverdunner zou volgens Amerikaanse patiënten en advocaten té goed werken, met hevige bloedingen tot gevolg. Inwendige bloedingen zouden daardoor bijna niet te stoppen zijn. Daartoe opgeroepen door advocaten verenigden Amerikaanse gebruikers van het medicijn zich in massaschadeclaims en eisten zij een schadevergoeding van de farmaceuten. De twee zouden gebruikers onvoldoende op de risico’s van het medicijn hebben gewezen.

In een persbericht stelt Bayer dat de massaschadeclaims in de VS „ongegrond” zijn en dat de schikking „geen schuldbekentenis” is. De Duitse farmaceut spreekt van een „gunstige schikking” omdat men nu een afleiding armer is en geen geld in rechtszaken meer hoeft te steken.

Bayer wijst er ook op dat alle zes de aangespannen rechtszaken over het medicijn die daadwerkelijk een rechter bereikten, zijn gewonnen. „De veiligheid van Xarelto (rivaroxaban) blijft positief en onveranderd zoals keer op keer door toezichthouders wereldwijd is bevestigd.”

Ook in Nederland voorgeschreven medicijn

Xarelto is een populaire bloedverdunner die aan meer dan 45 miljoen patiënten wereldwijd is voorgeschreven, ook in Nederland. In de Verenigde Staten wordt het medicijn onder andere voorgeschreven bij patiënten met trombose en onregelmatige hartslag.

Voor Bayer geldt de bloedverdunner als het belangrijkste medicijn in de stal, goed voor 3,6 miljard (van de 39,6 miljard) euro omzet, aldus persbureau Reuters. Desondanks reageerden beleggers niet positief op het schikkingsnieuws. De koersdaling die Bayer maandagochtend had ingezet kwam niet tot stilstand na het schikkingsnieuws maandagmiddag.

De kosten voor de schikking van 775 miljoen dollar worden gelijk verdeeld tussen Bayer en Johnson & Johnson. De Duitse farmaceut meldt dat zijn deel „deels” wordt vergoed door de aansprakelijkheidsverzekering.

Correctie (25 maart 2019): In een eerder bericht stond de naam van het betreffende middel fout gespeld. Dat is hierboven aangepast.